Vion verlaagt varkensprijs fors

De varkensprijs van Vion zakt deze week met 8 cent naar € 1,44 per kilo geslacht gewicht (€ 1,35 ex btw).

Deze forse prijsdaling volgt op het tussentijds en zelfs met terugwerkende kracht bijstellen van de Duitse varkensnoteringen. Die verloren na de vondst van Afrikaanse varkenspest (AVP) in de deelstaat Brandenburg in één klap maar liefst 20 cent en kwamen op € 1,27 per kilo. De onrust op de Duitse markt werkt ook op de Nederlandse varkensmarkt door. DCA draait deze week de prijsverhoging terug die de Beursprijs 2.0 vorige week boekte toen het ‘de stuiver van Van Rooi’ erin verwerkte. De notering daalt 5 cent naar € 1,34 per kilo geslacht gewicht.

Geen Duits varkensvlees

Belangrijke exportmarkten, zoals China, Zuid-Korea, Japan en Mexico, hebben de import van Duits varkensvlees gestaakt. Voor Nederlandse slachterijen blijft Azië gewoon bereikbaar. Ook de afzet in eigen land blijft wel lopen. Het is vooral de toenemende concurrentie op de Europese markt die zorgt voor prijsdruk.

Daarbij komen slachterijen eenvoudig aan varkens, doordat het aanbod niet overdreven groot is, maar wel groter dan de vraag naar vlees. In een bijzin in de toelichting op de notering hint Vion er zelfs op dat slachterijen door de marktsituatie gas terug kunnen gaan nemen, waardoor het stuwmeer aan slachtvarkens weer op gaat lopen. Vion zegt zich echter in te blijven zetten om de geplande slachtprogramma’s in stand te houden.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.