Vion verlaagt varkensprijs niet verder

17-01 | |
Er gaat niet veel varkensvlees naar Azië. De afzet naar Zuid-Europa verloopt wat beter. - Foto: Bert Jansen
Er gaat niet veel varkensvlees naar Azië. De afzet naar Zuid-Europa verloopt wat beter. - Foto: Bert Jansen

De vleesvarkensnotering van Vion blijft deze week staan op € 1,93 per kilo geslacht gewicht (€ 1,771 ex. btw).

Daarmee heeft de notering weer het niveau van voor de kerstrun van 2022. Het vleesconcern betaalde namelijk net voor kerst 9 cent per kilo meer voor slachtrijpe varkens dan begin november. Die prijsstijging in de periode met toenemende vraag voor de feestdagen was snel daarna ook weer verdwenen.

Tussen kerst en de jaarwisseling verlaagde het vleesconcern zijn notering al met 5 cent per kilo van € 2,02 naar € 1,97 per kilo. In week 1 van dit jaar hield de slachterij zijn notering na veel kritiek onveranderd. Afgelopen week zakte de notering opnieuw 4 cent per kilo. En nu de kerstbonus eraf is, lijkt een niveau bereikt waarop de notering stabiliseert.

Moeizame afzet varkensvlees naar Azië

Over de vleesverkopen is de slachterij nog niet optimistisch. Met name de afzet naar Azië verloopt moeizaam. De vraag naar vlees in China is zeer lauw. Daar brengt ook het Chinese nieuwjaar, dat komend weekend gevierd wordt, weinig verandering in.

Sterker, het heeft een drukkend effect op de internationale vraag, omdat de voorraden aangelegd zijn voor normale vraag. Door het grote aantal corona-infecties reizen minder Chinezen naar hun geboorteplaats en wordt het feest minder uitbundig gevierd. Dat remt de vleesconsumptie.

Afzet naar Zuid-Europa beter

In Europa, en dan met name in het uiterste zuiden is de markt iets hoopvoller. De afzet richting Italië en Griekenland verloopt wat beter tegen stabiele prijzen. Dat maakt dat Vion de vleesvarkensnotering laat staan op het huidige niveau.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer