Virusgevoelige olieprijs dicteert energiemarkt

25-02-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Het voortwoekerende coronavirus houdt de energiemarkt nog altijd in de greep.

Verwachtingen bij marktanalisten over minder vraag door slechtere economische omstandigheden, zorgen al weken voor dalende olieprijzen. De afgelopen dagen gingen vaten olie voor lagere prijzen van de hand naar aanleiding van nieuws over het virus, dat steeds verder buiten China wordt gevonden.

Zorgen om coronavirus

Halverwege vorige week klom de prijs van olie weer een beetje. De zorgen om het internationaal uitbreidende coronavirus namen toen wat af. Donderdag stegen de olieprijzen hierdoor; een internationale benchmark voor de oliemarkt, Brent, tikte net de $ 60 per vat niet aan.

Invloed van olieprijs op energiemarkt

De olieprijs dicteert de energiemarkt. Vattenfall, In Nederland voorheen bekend als Nuon, signaleert dat de prijzen van elektriciteit de afgelopen week stegen. De prijzen voor kolen, waarmee in Nederland nog altijd veel stroom wordt opgewekt, volgen de lijn van de olieprijzen. Ook de emissie-rechten die energiebedrijven nodig hebben om te mogen produceren, zoals de CO2-rechten, doen mee aan deze stijging.

Maatregelen om olieprijs op niveau te houden

Grote olieproducerende landen beraden zich op maatregelen om de olieprijs op niveau te houden. Het kartel van olieproducenten Opec vergadert volgende week, waarbij ook andere bondgenoten als Rusland aan zullen schuiven. De Saoedische minister van energie vertelde maandag aan CNBC dat de landen ideeën genoeg hebben om, ondanks het Corona-virus, alsnog in overleg te gaan. Ze zullend 5 en 6 maart in Wenen opnieuw bespreken of er eventueel ruimte is voor een vermindering van de olieproductie. De Opec-landen zouden hier wel voor open staan, maar CNBC weet dat Rusland – geen lid maar wel bondgenoot van Opec – zo zijn twijfels heeft over het terugschroeven van de hoeveelheid olie die het oppompt. Sinds de eerste overeenkomst is de wereldwijde olieproductie al met 1,7 miljoen vaten per dag verminderd.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Rooijen
Meer over


Beheer