Virussen en voerprijs bepalend voor varkensmarkt

03-02 | |
Te midden van het AVP-virus slaagt China er toch in de varkensproductie te verhogen dit jaar, die door AVP ruwweg was gehalveerd. Foto: ANP
Te midden van het AVP-virus slaagt China er toch in de varkensproductie te verhogen dit jaar, die door AVP ruwweg was gehalveerd. Foto: ANP

Ook dit jaar zullen corona en Afrikaanse varkenspest (AVP) een grote stempel drukken op de varkensmarkt. Dat voorziet Rabobank in zijn eerste kwartaalupdate voor 2021.

Andere ontwikkelingen die een grote rol spelen, zijn de verdere wederopbouw van de Chinese varkensstapel en de stijging van de voerkosten. De prijzen van de belangrijkste veevoergrondstoffen – tarwe, mais en soja – bereiken in het eerste kwartaal van dit jaar hun hoogtepunt, maar blijven de rest van 2021 hoger dan afgelopen jaar. Rabobank voorziet dat mais dit jaar gemiddeld 42% duurder is dan in 2020, soja 35% en tarwe 19%.

AVP blijft uitbreiden

Afrikaanse varkenspest speelt een grote rol in Europa en Azië. In Europa blijft AVP uitbreiden. Het goede nieuws is dat in Duitsland de verspreiding van het virus beperkt blijft tot vier zones en het risico gering is dat het overslaat naar boerderijen. De dreiging van insleep uit Polen blijft echter groot in Duitsland. Ook in China en Vietnam is AVP nog prominent aanwezig. Het virus kost in China minder varkens het leven, omdat de bioveiligheid op bedrijven is verbeterd en de ziekte snel wordt vastgesteld als deze toch in de stal zit. Daardoor hoeft bij een besmetting maar een deel van de dieren geruimd. Wel zorgt AVP ervoor dat de varkensprijs in China en Vietnam extreem hoog is deze winter. In China bedroeg de prijs eind januari € 4,89 per kilo levend gewicht.

China verhoogt productie

Te midden van het AVP-virus slaagt China er toch in de varkensproductie te verhogen dit jaar, die door AVP ruwweg was gehalveerd. Vooral de grote vleesbedrijven vullen hun stallen. De Chinese varkensvleesproductie zal minstens 10 á 15% groeien in 2021. Het geld is er om te investeren. De varkensprijs in China zal dit jaar minimaal 50% boven het gemiddelde liggen. Rabobank voorziet dat de Chinese prijs later dit jaar uitkomt rond de € 3 per kilo levend gewicht.

Prijsdruk houdt nog even aan

Europa blijft het eerste kwartaal van dit jaar te maken houden met prijsdruk. Vooral door de Duitse exportbelemmeringen als gevolg van AVP. Door een krimpend aanbod kan vanaf het tweede kwartaal de druk op de varkensprijs in Europa afnemen.

De exportmogelijkheden naar China nemen wel af in 2021. Afgelopen jaar importeerde China een recordhoeveelheid varkensvlees en aanverwante producten, 5,56 miljoen ton. Dat is 85% meer ten opzichte van 2019. Dit jaar daalt de Chinese import 10 tot 30%. Dat komt door de gestegen binnenlandse productie en de uitvoerige screening van importvlees op de aanwezigheid van het coronavirus. Uitvoerige douanecontroles leiden tot langere procedures en exporteurs die voorzichtiger worden.

van Dooren
Kees van Dooren RedacteurBeheer