Het meten van het resultaat van reiniging en desinfectie met een virustest helpt vleeskuikenhouders om het beter te doen. Dit komt naar voren uit een veldproef die Royal GD samen met De Hoop Mengvoeders en AdVee Dierenartsen uitvoert.
Of vleeskuikenstallen na reiniging en desinfectie vrij zijn van virussen en bacteriën is niet zeker. “Dat een stal er op het oog schoon uitziet, zegt lang niet alles. En ook de traditionele methode met zogenoemde rodac-plaatjes, die we gebruiken om het effect van reiniging en desinfectie te toetsen, geeft geen sluitende informatie”, zegt Sjaak de Wit, pluimveedierenarts en onderzoeker bij Royal GD in Deventer.
Om het effect van reinigen en desinfecteren op de aanwezige virussen te kunnen bepalen, ontwikkelde GD een nieuwe test: de VIR-check. De test maakt gebruik van materiaal in de cloaca van levende kuikens die ongeveer een week oud zijn.
Samen met De Hoop Mengvoeders, AdVee Dierenartsen en 22 vleeskuikenbedrijven begon GD enkele maanden geleden aan een veldproef om uit te zoeken of de VIR-check score ook een voorspellende waarde heeft voor de technische resultaten van het koppel. Van de 22 bedrijven die deelnemen aan de veldproef zijn de resultaten van één ronde inmiddels bekend. De tweede ronde is op de meeste bedrijven nog gaande.
De veldproef laat zien dat er in veel situaties verbetering mogelijk is. “Vaak is het een kwestie van de puntjes op de i zetten. Inweken van de stallen voordat je gaat schoonspuiten, is heel belangrijk. Ook de lengte van de leegstandsperiode blijkt een factor van betekenis.”
De initiatiefnemers hopen dat de veldproef ook duidelijk maakt dat beginnen met een schone stal leidt tot een betere darmgezondheid en bevleesdheid. De technische en slachtbevindingen zijn echter nog niet verwerkt. Resultaten van dit deel van het onderzoek komen op zijn vroegst in februari naar buiten.