Virusvrees zorgt voor dalende olieprijzen

28-01-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De olieprijzen zijn maandag flink gezakt uit angst voor het coronavirus.

De uitbraak van die ziekte in Azië drukt mogelijk de vraag naar de brandstof. Eind vorige week was om dezelfde reden ook al enige prijsdaling te zien. De angst van beleggers in de olie- en energiemarkt is dat mensen minder gaan reizen vanwege het virus.

Weinig verschil in vraag naar olie

Saudi-Arabië liet weten de situatie scherp in de gaten te houden, maar nog weinig verschil te zien in de vraag naar olie. Grote energiebedrijven als Chevron en ExxonMobil gingen op de beurs mee omlaag.

Dalende prijzen

De prijs van een vat olie zakte maandagochtend vroeg ruim 3% nadat China nieuwe besmettingscijfers had bekendgemaakt. Dinsdag houdt het sentiment vast, maar dalen de prijzen niet meer. Een vat ruwe Brentolie genoteerd voor $ 58,83 op dinsdagmiddag. Amerikaanse tegenhanger WTI Crude noteert $ 53,47.

Handelaren bereiden zich voor op slechtste geval

Analisten verwachten dat de virusuitbraak de Chinese economie nog wel enige tijd dwars zal zitten. Bedrijven daar zullen voorlopig langer gesloten blijven nu de Chinese overheid de vakantie rondom het Chinees Nieuwjaar heeft verlengd. Wel reageren de olieprijzen overdreven. Handelaren bereiden zich voor op het slechtste geval, denken de marktkenners.

‘Extreem pessimisme’

De Saudische olieminister Abdulaziz bin Salman zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Hij vergelijkt de situatie met de uitbraak van het SARS-virus in 2003 toen eenzelfde vorm van “extreem pessimisme” vat kreeg op de markt. Ook toen was er volgens Bin Salman “geen aanzienlijke afname van de wereldwijde vraag naar olie”.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Rooijen
Meer over


Beheer