Vissers en boeren in dezelfde fuik

Vergaderboer Columnist
Foto: ANP
Foto: ANP

De problemen van vissers zijn gelijk aan die van de boer. De oplossingen van minister Schouten ook.

Dank, beste critici. Vorige week hebben jullie het bewijs geleverd dat jullie veel meer kunnen dan alleen maar afkraken en negatief zijn. Ik trof in de vaak uitgebreide reacties ideeën aan om over na te denken. Dat zal ik zeker doen en kom er in de komende tijd op terug. Niet afzonderlijk natuurlijk, maar gewoon in mijn wekelijkse bijdragen.

Maar nu eerst even naar de vissers. Die hebben vorige week overeenstemming bereikt over het vissen op de Noordzee. Wat opvalt, is dat hun problemen gelijk zijn aan die van de boer. En de oplossing van minister Schouten trouwens ook.

Windmolen- en zonneparken ten koste van visgronden

Eerst de problematiek. Als gevolg van het klimaatakkoord komen er grote windmolenparken in zee. En zonneparken. De eerste, op een afstand van 15 kilometer van de kust van Scheveningen, heeft de stormen goed doorstaan. Dus gaat men door met het ontwikkelen.

Door de wind- en zonneparken op zee vindt de natuurorganisaties dat ze moeten inleveren. De overheid heeft een luisterend oor voor deze natuurminnaars. Daarom krijgen ze meer ruimte op de Noordzee. Dat gaat ten koste van de visgronden. Vissers mogen straks op veel minder plaatsen vissen. Dus dreigt sanering.

Vissers mogen straks op veel minder plaatsen vissen. Sanering dreigt. Voelt u de gelijkenis met de boer?

Voel je de gelijkenis met de boer? Ook hier is de natuur de overwinnaar en mogen boeren inleveren. Al twijfelen we aan de betrouwbaarheid van de gegevens van de beslissers, de trein is in beweging en walst door. Boeren en vissers zitten in hetzelfde schuitje.

Minister koopt vissers en boeren uit

De oplossing, die minister Schouten bedenkt, is ook dezelfde voor boer en visser. De natuur mag uitbreiden en de minister komt met een zak geld. Gevolg: minder kotters en dus vissers. Net als bij de boeren. Die worden uitgekocht. Gevolgd: minder boeren en minder vee. Bij beiden wordt duurzaam werken beloond. Alles op basis van vrijwilligheid – voorlopig althans – en geen enkele dwang.

Denk je echt dat rond natuurgebieden, maar ook op de veenweide, de boer in alle vrijheid kan beslissen of hij ermee wil stoppen?

Geloof je dat? Denk je echt dat rond de natuurgebieden, maar ook op de veenweide, de boer in alle vrijheid kan beslissen of hij ermee wil stoppen? Vergeet het maar. Eerst komt de zachte hand met een zak geld met het aanbod te vertrekken. Doe je dat niet, dan wordt met nieuwe regels en andere waterpeilen je het boeren onmogelijk gemaakt.

Landbouw- en visserijsector verarmen

De boer zonder opvolger kiest voor de zak geld en stopt. Of hij probeert op andere wijze te profiteren van de stikstofruimte die hij heeft. Verhuren of verkopen lijkt een mogelijkheid. Het effect is dat geld en productieruimte verdwijnen naar buiten landbouw en visserij. Individuen kunnen er rijk van worden. De landbouw- en visserijsector verarmen. De tijd van de ‘divanmelkers’ komt terug.Beheer