VK dreigt invoer pootgoed uit de EU te verbieden

08-02-2021 | |
Foto: Jan Willem van Vliet
Foto: Jan Willem van Vliet

De Europese Unie heeft een Brits verzoek om pootgoed, met name uit Schotland, weer toe te laten afgewezen.

De kans is groot dat het VK na een overgangsperiode tot 1 juli dan ook de invoer van pootgoed uit de EU gaat verbieden. ‘’We gaan eens kijken of we die periode nu verder gaan verlengen,” aldus minister George Eustice van plattelandszaken.

Geen opheffing van ban

Eustice had direct na 1 januari, toen het EU-invoerverbod voor pootgoed wegens brexit van kracht werd, gevraagd om opheffing van de ban. Maar het vaste comité voor planten, dieren, voeding en veevoer in de EU heeft dat verzoek eind vorige week afgewezen, blijkt uit een bericht van Eustice. ‘’Ik vind dat een zeer verrassende uitkomst, ons verzoek was volledig wetenschappelijk onderbouwd”, aldus de minister.

Het comité vindt dat de Britten niet willen garanderen dat de strenge eisen aan pootgoed op vergelijkbaar peil blijven met die van de EU, de zogenaamde ‘dynamische gelijkstelling’. Andere derde landen houden zich daar wel aan en mogen dus wel naar de EU exporteren. Dat punt heeft ook steeds een belangrijke rol gespeeld bij de onderhandelingen over het brexit-akkoord. Het verbod betekent dat de Schotse telers voor zo’n 22.000 ton per jaar een andere bestemming moeten zoeken. Al besproken contracten met afnemers in verschillende EU-landen moeten ook worden afgezegd.

Evenwichtig gesprek

“De aandacht gaat nu onvermijdelijk naar de besluiten over de tijdelijke verlenging van de pootgoed invoer vanuit de EU naar het VK die eind juni afloopt. Het schijnt logisch om te kijken naar een wederzijds verbod omdat de volumes aardig gelijk oplopen. Er zijn echter andere factoren zoals de verschillende rassen bij de invoer en uitvoer. Daarom moet er eerst een evenwichtig gesprek plaatsvinden voordat er besluiten worden genomen,” schrijft Patrick Hughes, hoofd exportontwikkeling aardappelen bij het Britse schap AHDB.

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer