Doorgaan naar artikel

Vlaams handelsoverschot agrifood stijgt 2%

"Deze cijfers maken duidelijk dat Vlaanderen een open economie is, waarbij de agrovoedingsindustrie een belangrijke rol speelt", zegt de Vlaamse minister van Landbouw Hilde Crevits.

Het Vlaamse handelsoverschot van agrifoodproducten bedroeg € 7,1 miljard in 2019. Zuivelproducten waren het belangrijkste handelsproduct.

Vlaanderen voerde in 2019 meer land- en tuinbouwproducten uit dan werden ingevoerd. Het gaat om een positief handelssaldo van € 7,1 miljard. Zo werden voor € 32,1 miljard producten ingevoerd, terwijl voor € 39,2 miljard werd uitgevoerd. De uitvoer steeg ten opzichte van 2018 met 2% en in drie jaar tijd met 8%. “Deze cijfers maken duidelijk dat Vlaanderen een open economie is, waarbij de agrovoedingsindustrie een belangrijke rol speelt. De sector creëert duidelijk meerwaarde”, zegt de Vlaamse minister van Landbouw Hilde Crevits.

Veel uitvoer van verwerkte producten

Elk jaar maakt het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij een agrohandelsrapport op. Dat verzamelt alle cijfers over de in- en uitvoer van land- en tuinbouwproducten. Daaruit blijkt dat de agrifoodindustrie 13% van de totale Vlaamse uitvoer voor haar rekening neemt. Het handelsoverschot van € 7,1 miljard is 41% meer dan in 2016. “We voeren veel onbewerkte producten zoals cacao, tarwe, gerst en soja in en voeren verwerkte producten zoals chocolade, koekjes, bier, zuivel en vlees uit. De agrovoedingssector creëert op die manier een duidelijke meerwaarde”, legt Crevits uit.

Zuivelproducten belangrijkste categorie

Zuivelproducten zijn in 2019 het belangrijkste handelsproduct van Vlaanderen binnen de agrohandel. Zowel de invoer- als uitvoerwaarde van zuivelproducten zit ruim boven € 2 miljard. In vergelijking met 2016 is de invoer met 20% en de uitvoer met 28% toegenomen. Het handelsoverschot bedraagt dan ook € 456 miljoen. Dat is vooral te danken aan zuivelbereidingen zoals roomijs.

Het handelsoverschot voor cacaoproducten is meer dan € 1 miljard

Na zuivelproducten volgen cacaoproducten op de tweede plaats wat betreft de uitvoerwaarde. Het handelsoverschot voor cacaoproducten is meer dan € 1 miljard. Daarnaast zijn aardappelbereidingen en bier uit Vlaanderen populair in het buitenland. Vlaanderen voert vooral vers fruit zoals bananen, ananassen en kiwi’s in. Ook wijn, koffie, tarwe en schaal- en weekdieren zijn belangrijke invoerproducten.

Handelspartners

De belangrijkste handelspartners van Vlaanderen zijn de naburige EU-landen. Zo gaat 81% van de export van agrarische producten naar andere EU-landen. Frankrijk is de voornaamste afzetmarkt. Bijna 20% van de uitvoer van agrifoodproducten gaat naar Frankrijk, gevolgd door Nederland en Duitsland. Buiten de EU zijn de Verenigde Staten en China de belangrijkste handelspartners. Bier en vlas zijn de populairste exportproducten naar niet-EU-landen.

Als het gaat over invoer, dan is Nederland de belangrijkste handelspartner, gevolgd door Frankrijk en Duitsland. Ongeveer 28% van de geïmporteerde producten komt van buiten de Europese Unie. “Uit Brazilië voeren we bijvoorbeeld fruitsappen, koffie en tabak in”, klinkt het.

Bier en vlas zijn de populairste exportproducten naar niet-EU-landen

Binnen België is het Vlaamse aandeel in de agrifood in- en -uitvoer 84%. In vergelijking met andere Europese landen is Vlaanderen de zesde grootste exporteur van land- en tuinbouwproducten, na Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Enkel Nederland, Spanje en Polen hebben een groter handelsoverschot dan dat van Vlaanderen.

Coronacrisis

De Vlaamse landbouwminister blikt ook vooruit naar de cijfers van 2020. “De impact van de coronacrisis op de agrohandel is nog niet helemaal duidelijk, maar hij zal onmiskenbaar groot zijn. In maart 2020 kromp de totale Vlaamse export bijvoorbeeld met 7,5%”, klinkt het.

We zien dat 30% van de Vlaamse werkgelegenheid verbonden is aan die export

Crevits leert uit de cijfers van 2019 dat de buurlanden de partners bij uitstek zijn om ook na de crisis de export opnieuw te laten draaien. Ze wijst erop dat export voor een kleine open regio als Vlaanderen van groot belang is. “We zien dat 30% van de Vlaamse werkgelegenheid verbonden is aan die export.” De minister heeft daarom tijdens de coronacrisis besloten om een extra budget van € 300.000 vrij te maken om de opleving van de export van land- en tuinbouwproducten te begeleiden.

Beheer
WP Admin