Doorgaan naar artikel

Vlaams zuivelbedrijf Hollebeekhoeve failliet

De Vlaamse zuivelproducent de Hollebeekhoeve heeft faillissement aangevraagd.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
De Hollebeekhoeve is een melkveebedrijf met 250 koeien plus een zuivelfabriek in Kruibeke, onder de rook van Antwerpen. - Foto: Peter Roek premium

De Hollebeekhoeve is een melkveebedrijf met 250 koeien plus een zuivelfabriek in Kruibeke, onder de rook van Antwerpen. - Foto: Peter Roek

De Vlaamse zuivelproducent de Hollebeekhoeve heeft faillissement aangevraagd. Dat meldt de Gazet van Antwerpen.

De Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) vreest dat er meer zuivelbedrijven volgen.

De Hollebeekhoeve is een melkveebedrijf met 250 koeien plus een zuivelfabriek in Kruibeke, onder de rook van Antwerpen. Een verbonden melkveebedrijf met 1.200 koeien levert een aanvullende hoeveelheid melk en daarbij wordt nog melk aangekocht. De zuivelfabriek, met een capaciteit van zo’n 20 miljoen kilo melk, levert onder meer consumptiemelk en yoghurt onder eigen merknaam en voor huismerken van supermarkten.

In 2020 al forse verliezen

Het bedrijf heeft flink geïnvesteerd om in de zomer van 2020 als eerste zuivelproducent in België CO2-neutraal te worden. Datzelfde jaar boekte de onderneming een verlies van € 1,8 miljoen op een omzet van € 12,2 miljoen. De zware investeringen en de sterke stijging van energie- en andere productiekosten zouden de onderneming nu teveel zijn geworden.

BCZ: situatie geen uitzondering

Volgens de BCZ is de Hollebeekhoeve geen alleenstaand geval. Bestuurder Renaat Debergh geeft tegenover de Gazet aan dat de meeste producenten van consumptiemelk tegenwoordig flinke verliezen draaien. De productiekosten per liter melk zijn volgens hem in een jaar tijd met 22 cent gestegen. Bij de prijsonderhandelingen met winkelketens zouden ze slechts 4 cent extra per liter hebben ontvangen. Daarna zijn de kosten opnieuw explosief gestegen. De winkelketens weigeren volgens Debergh de bestaande contracten, die lopen tot 1 juni, te heronderhandelen.

De Hollebeekhoeve telt 25 werknemers. De Gazet meldt dat er gesprekken lopen voor een eventuele overname.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin