Doorgaan naar artikel

Vlaamse boerenvoorman dubt over export

De coronacrisis treft ook meerdere Vlaamse landbouwsectoren hard. Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), vraagt zich af of de landbouw wel goed bezig is met de niet-aflatende groei in een aantal sectoren.

Hij zei dat in het ledenblad van ABS, meldt nieuwssite Vilt.be. “Onze Vlaamse landbouw is zeer sterk gericht op export en bij de minste marktverstoring zweet de hele sector”, aldus Vandamme. “Moeten we ons niet eens de vraag stellen of we al dan niet te ver zijn gegaan?”

De korte keten

De Vlaamse landbouwminister gaf eerder een overzicht van de situatie sinds het uitbreken van de coronacrisis. In bijna elke sector staan de prijzen onder druk: sierteelt, aardappelen, zuivel, fruit, groenten en vlees. Wie wel lijkt te profiteren van de crisis, is de korte keten. Landbouwers die producten rechtstreeks aan de consument afzetten, zagen in bijna elke sector hun verkoop fors toenemen.

Het voordeel van exportgerichte sectoren is volgens Vandamme dat in deze coronatijden absoluut geen zorgen zijn over de voedselbevoorrading. “We hebben een hoge zelfvoorzieningsgraad in bijna elke sector”, zo stelt hij. “Misschien is er echter ook wel een keerzijde aan deze medaille.”

Zuivelsector als voorbeeld

De ABS-voorzitter noemt de zuivelsector als een voorbeeld. “Dat is een sector die extreem gevoelig is aan onvoorziene marktontwikkelingen en -verstoringen buiten onze wil om en waar sinds een paar jaar geen rem meer lijkt te staan op de productie, met alle gevolgen van dien als iets fout loopt.”

Crisissteunmaatregelen en overbruggingssubsidies kunnen hier tijdelijk soelaas bieden, maar aan de basis gebeurt weinig fundamenteels, stelt Vandamme vast. “Moeten we onszelf in deze tijden niet eens de vraag stellen of we nu al dan niet te ver gegaan zijn. Waarom produceren we voedsel voor prijzen van dertig à veertig jaar geleden? In geen enkele maak- of dienstensector kan je dit uitgelegd krijgen.”

Chronische crisis

Soortgelijke vragen als van de ABS-voorman werpen bij kritische organisaties als Boerenforum en Wervel op. Deze organisaties zijn van mening dat de focus op export ervoor zorgt dat de Vlaamse land- en tuinbouw zich in een chronische crisis bevindt. Ze noemen de aardappelsector als voorbeeld, waarbij ze zich afvragen waarom België de grootste exporteur van bevroren aardappelproducten moet zijn.

Beheer
WP Admin