Vlaamse krant start met campagne rond megastallen

30-11-2020 | Laatste update op 02-03 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Onder de kop ‘De boer die niet vergroot gaat dood’ is de Vlaamse krant De Standaard gestart met een campagne over de opmars van megastallen ofwel ‘industriële vleesbedrijven’.

De krant heeft een kaart samengesteld met alle grote intensieve veebedrijven en wijst ook op de toenemende dominantie van Nederlandse bedrijven op de veevoermarkt. “Vlaanderen telt 42 miljoen kippen en 5,7 miljoen varkens. We hebben zowat de grootste veeconcentratie van Europa. Toch bouwen boeren steeds grotere stallen. Waarom? En wat is de limiet?”, vraagt De Standaard zich af. “Van de Kempen tot diep in West-Vlaanderen: overal schieten megastallen als paddenstoelen uit de grond. Langs landwegels of steenwegen verschijnen hangars waar een paar duizend varkens of kalveren of tot honderdduizenden kippen worden gehouden. In sommige regio’s is de concentratie gigantisch. Vaak komt er ook grootschalige mestverwerking bij.”

Harde economische logica

Achter die golf van megastallen zit een harde economische logica, die kort samen te vatten valt als ‘groot of dood’, stelt de krant. “Intensieve veeboeren werken in een wereldmarkt waar flinterdunne marges gecompenseerd worden door volumes. Na aftrek van kosten houdt een boer aan een kip gemiddeld 12 cent over. Dat was voor corona. Door verstoringen in de internationale keten gingen de prijzen voor landbouwproducten de dieperik in. In die setting heeft een landbouwer twee opties: meegaan in de schaalvergroting, of stoppen.”

Voerindustrie als drijvende kracht

De krant noemt de voerindustrie de drijvende kracht achter de schaalvergroting. Daarbij rukken de Nederlandse voederbedrijven sterk op. “De beursgenoteerde multinational ForFarmers nam in 2012 Hendrix over (met de Belgische poot Hendrix Haeck), en in 2018 het Vlaamse Voeders Alvoet. Zo katapulteerde het zich naar de top van de Belgische voedermarkt. Dat deed ook Agrifirm, door overname van Quartes, de voederpoot van Versele-Laga uit Deinze. Agrifirm werkt ook met lokale allianties, zoals met het West-Vlaamse voeders Debaeke.

De Heus is grootaandeelhouder van de Nederlands-Duitse slachterij Plukon met drie vestigingen in ons land. Het middelgrote Coppens Diervoeding uit Helmond probeert zijn terrein in Vlaanderen uit te breiden met strategische allianties. Met de West-Vlaamse voederfirma Degrave, gespecialiseerd in varkens, richtte het ProPlume op, voor de productie van kippenvoer. Degrave levert de fabriekscapaciteit, Coppens de technische kennis en de connecties met de slachterijen.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer