Vlaamse landbouwgrond in trek bij (agro)industrie

De redenen voor spelers uit de agrovoedingsketen om te investeren in landbouwgrond zijn volgens Apache divers. Het lijkt in ieder geval op een veilige belegging. Foto: Canva
De redenen voor spelers uit de agrovoedingsketen om te investeren in landbouwgrond zijn volgens Apache divers. Het lijkt in ieder geval op een veilige belegging. Foto: Canva

De Vlaamse onderzoekssite Apache bracht onlangs in kaart dat de adel de grootse private grootgrondbezitter is in Vlaanderen. De onderzoekssite belicht nu ook een andere tendens: ook de industrie investeert (steeds meer) in landbouwgrond.

Op basis van gelekte kadastergegevens stelde Apache een top 500 op van de grootste eigenaars van private bossen, akkers en weilanden. Als het gaat om privaat grondbezit worden de eerste vijftig plaatsen vooral ingenomen door edellieden en hun vennootschappen of stichtingen. Zij worden op de voet gevolgd door tientallen industriëlen die soms meer dan 400 hectare landbouwgrond bezitten. Voor een deel gaat het om bedrijven die een link hebben met landbouw, maar heel wat van hen zijn actief in compleet andere industriële takken. Boeren staan, op enkele uitzonderingen na, helemaal onderaan de top 500 en bezitten gemiddeld zo’n 75 hectare grond.

Interesse van agrifoodbedrijven

Volgens Apache is het niet zo verwonderlijk dat heel wat bedrijven en ondernemers die actief zijn in de voedselketen landbouwgrond bezitten. Veel van die bedrijven groeiden binnen een aantal decennia uit van landbouwbedrijf dat is beginnen te experimenteren met verwerking tot een grote of zelfs wereldspeler in de sector. Wat wel opvalt, is dat hun areaal na 2016 vaak nog is toegenomen.

Enkele namen die worden genoemd zijn Clarebout in de aardappelverwerkende industrie, zuivelbedrijf Inex en slachthuis Verbist. Maar ook verderop in de keten is er interesse in landbouwgrond. Zo kocht retailer Colruyt een aantal jaar geleden 25 hectare biologische landbouwgrond en maakte het recent nog bekend dat het een exploitatievennootschap heeft opgericht om gronden aan te kopen.

Een veilige belegging

De redenen voor spelers uit de agrovoedingsketen om te investeren in landbouwgrond zijn volgens Apache divers. “Het gaat dan om het veiligstellen van hun aanvoer, het experimenteren op eigen grond of het controleren van de kostprijs”, klinkt het. Maar nog vaker is de aankoop van landbouwgrond een strategische zet. Het lijkt een veilige belegging want de afgelopen vier jaar zijn landbouwgronden 21% duurder geworden, zo merkt notarisfederatie Fednot op.

Andere sectoren investeren ook

Deze beleggingswaarde is wellicht van belang voor industriëlen die investeren in landbouwgrond zonder dat ze een link hebben met landbouw. Hun profiel is zeer divers. Zo is er sprake van een bedrijf dat beslag voor aluminium ramen en deuren produceert, een importeur van Speedo-badkleding of een non-food retailer Euro Shop. Maar ook een holding achter een reeks medische laboratoria, de eigenaar van een meubelgroep, de topman van een bank, notarissen, artsen, advocaten of bottelaars van bronwater investeren in landbouwgrond.

Apache vroeg Geert Vanhove van Vanhove Vastgoed waarom dergelijke investeerders geïnteresseerd zijn in landbouwgrond. Volgens hem wordt landbouwgrond gezien als een diversificatie binnen de portefeuille en als veilige belegging die waardevast is met een klein, maar aanvaardbaar rendement.

Zicht krijgen op de spelers

Anna Verhoeve, onderzoeker bij het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), stelt dat deze mogelijke concentratiebeweging van grondbezit op het platteland onvoldoende gekend is binnen onderzoek en beleid. “Nochtans is het wel relevant om zicht te krijgen op de spelers die actief zijn op de landbouwgrondmarkt. Vaak hebben zij andere motieven, dan de meer gekende spelers. Het is belangrijk te onderzoeken welke relatie er is tussen eigendom en gebruik, want het is in het gebruik van de gronden dat de effecten voor de maatschappij zitten”, zegt ze.

Vilt Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.