Skip to content

Vlaamse peulvruchtveredelaar verdubbelt startkapitaal

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Eiwittransitie
De sojaproefvelden van Protealis. Protealis veredelt sojagewassen in Europa. Foto: Protealis premium

De sojaproefvelden van Protealis. Protealis veredelt sojagewassen in Europa. Foto: Protealis

De Vlaamse peulvruchtproducent Protealis haalt nieuwe investeringen binnen vanuit onder andere Nederland.

Het bedrijf verdubbelt het startkapitaal daarmee naar € 12 miljoen. Dankzij deze investeringen kan het bedrijf zich gaan richten op het versnellen van de productieopschaling, een snellere introductie van nieuwe rassen en grotere teeltzone van de sojabonen. Ook wil het bedrijf zich richten op andere eiwitrijke gewassen die in Europa geteeld kunnen worden, zoals gele erwten. De Nederlandse investeringen komen vanuit investeringsmaatschappijen Innovation Industries en HFT Holdings.

Sojaboonrassen speciaal voor Europa

Protealis richt zich op het ontwikkelen van nieuwe sojaboonrassen speciaal voor Europa, onder andere door veredeling en gepatenteerde zaadcoatings. Het bedrijf richt zich vooral op Frankrijk, België, Duitsland en Oekraïne. CEO van Protealis, Benjamin Laga, sluit niet uit dat het bedrijf ook naar Nederland komt als de variëteiten in bonen ook rendabel is in ons klimaat.

Lokaal verbouwen

Het bedrijf startte afgelopen april en is een spin-off van de Vlaamse onderzoeksinstituten VIB en Ilvo. Het idee is om soja duurzamer te maken door die lokaal te gaan verbouwen. Daardoor kan Protealis inspelen op de snelgroeiende markten van vlees- en zuivelvervangers en duurzame diervoeding. De sojarassen van Protealis moeten beter bestand zijn tegen kou, groeien in korte tijd en meer eiwitten bevatten.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin