Doorgaan naar artikel

Vlaamse subsidie voor onderzoek biolandbouw

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De Vlaamse overheid verleent € 300.000 subsidie aan twee onderzoeksprojecten in de biologische landbouw. Dat meldt het Departement Landbouw en Visserij.

Een van de onderzoeken focust op methaanonderdrukkende rantsoenen bij herkauwers. Het tweede onderzoek richt zich op natuurlijke vijanden in een bankerplant-systeem. De onderzoeken worden uitgevoerd door Universiteit Gent en Onderzoekscentrum AgroFoodNature van Hogeschool Gent.

Methaanemissies

De biologische landbouw wil graag een positieve bijdrage leveren aan het Convenant Enterische Emissies Rundvee. In het convenant is afgesproken de enterische emissies, de methaanemissies die voornamelijk ontstaan tijdens fermentatie in de pens van herkauwers, in de periode 2021-2030 met 0,44 Megaton CO2-equivalenten terug te brengen.

In de gangbare rundveehouderij probeert men een reductie te realiseren door gebruik van specifieke voedermiddelen of voederadditieven. Een aantal van deze oplossingen zijn niet toepasbaar in een biologische bedrijfsvoering. Daarom wordt komende 3 jaar gezocht naar alternatieve oplossingen voor de biologische landbouw. Er wordt onder meer gekeken naar specifieke bio-actieve stoffen in graslandkruiden en houtige gewassen die een potentieel methaanonderdrukkende activiteit op pensniveau hebben.

Plaaginsecten

Wat betreft het onderzoek naar natuurlijke vijanden in een bankerplant-systeem gaan de onderzoekers op zoek naar een oplossing voor de melige koolluis, één van de plaaginsecten die koolgewassen belagen. Zonder behandeling kan dit leiden tot opbrengstverliezen van 85%. Beheersing is voor biologische telers erg moeilijk aangezien ze slechts gebruik kunnen maken van een beperkt aantal toegelaten middelen wanneer de plaag werkelijk onbeheersbaar blijkt.

Het bankerplant-systeem biedt mogelijk soelaas. Dit systeem bestaat uit een plantensoort die alternatieve prooisoorten, die geen geen plaag voor het teeltgewas vormen, bevat als voedsel voor natuurlijke vijanden. Zo wordt dicht bij de teelt een reproducerende populatie opgebouwd, met als gevolg dat de plaagonderdrukking de gehele teeltperiode gegarandeerd is. De onderzoekers testen verschillende plantensoorten op hun geschiktheid.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin