Doorgaan naar artikel

Vlakke kuikenmarkt hoopt op impuls door beter weer

Vleeskuikens. Foto: Fotopersbureau Dijkstra premium

Vleeskuikens. Foto: Fotopersbureau Dijkstra

Vraag en aanbod zijn op de vleeskuikenmarkt goed in balans.

De periode van Pasen tot Pinksteren is doorgaans niet degene met spectaculaire prijsstijgingen, doordat slachtdagen uitvallen. Dat is niet alleen voor deze feestdagen, maar ook voor bijvoorbeeld Koningsdag en voor de Dag van de Arbeid die in Duitsland gevierd wordt. In korte werkweken kunnen slachterijen met minder aanbod toe om hun capaciteit te benutten. Daar is echter in de planningen op voorgesorteerd waardoor er geen verrassingen zijn en de markt rustig voortkabbelt. Een voordeel daarbij is dat de planningen ook weer beter volgens verwachting uitkomen nu vogelgriep de productie niet meer doorkruist.

Geen invloed Polen

Hoewel de prijs van vrije kuikens in Polen flink gedaald is, lijkt de invloed daarvan de Nederlandse markt (nog) niet te raken. Slachterijen noemen dat argument in ieder geval niet in gesprekken met pluimveehouders. Wat daarbij mee kan spelen is de hoogte van de prijs, want die zat een maand geleden met omgerekend € 1,41 per kilo levend ruim boven de Nederlandse notering. Het huidige prijspeil van € 1,21 per kilo is vergelijkbaar met dat in ons land.

Hoopvolle weersvoorspelling

Wat hoopvol stemt is de weersvoorspelling. Na een lange periode van regenachtig weer, voorspellen meteorologen een weersverbetering. dat werkt positief op de consumptie. Bij mooi weer wordt de barbecue weer aangestoken, zeker in weken met feestdagen omdat mensen dan vrij zijn en elkaar opzoeken. Naast een absolute toename in de verkoop werkt die impuls ook door in een beter sentiment in de markt. Ook dat is positief voor de prijsvorming.

Prijshoudende notering

Die positieve verwachting moet eerst nog waargemaakt worden. De noteringen die voor volgende week bekend gemaakt worden, zijn geënt op het huidige evenwicht in de markt. In Barneveld hoefde er dan ook niet land overlegd te worden om tot een prijshoudende notering op € 1,19 tot € 1,21 te komen. Dat is precies hetzelfde prijspeil als een jaar geleden. Ook de Belgische notering van vrije kuikens komt niet verder dan een onveranderde prijs, maar dan op € 1,27 tot € 1,29 per kilo levend.

Ook de contractnoteringen bewegen niet meer. De Belgische ABC-prijs blijft komende week hangen op het niveau waar deze zich al zes weken begeeft: € 1,25 per kilo. Naar verwachting zullen ook de Nederlandse contractprijzen volgende week niet verder komen dan prijshoudend.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin