Doorgaan naar artikel

Vlees en zuivel jagen voedselprijs omhoog

De consumentenprijs voor voedingsmiddelen is in juni met dubbele cijfers gestegen. Dat wordt volgens het CBS vooral veroorzaakt door vlees en zuivel.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
In juni betaalde de consument 25,6% meer voor rundvlees dan een jaar geleden. – Foto: Canva/webphotographeer premium

In juni betaalde de consument 25,6% meer voor rundvlees dan een jaar geleden. – Foto: Canva/webphotographeer

De consumentenprijs voor voedingsmiddelen is in juni met dubbele cijfers gestegen. Dat wordt volgens het CBS vooral veroorzaakt door vlees en zuivel.

Vergeleken met een jaar geleden is voeding 11,2% duurder. In mei bedroeg het verschil 9,1%.

Ondanks de duurdere voeding daalt de inflatie in juni naar 8,6%, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart lag de inflatie in Nederland op het hoogste niveau met 9,7%. De geringere geldontwaarding in juni is ingegeven doordat energie in die maand 84% duurder was dan vorig jaar, terwijl dat prijsverschil in mei nog boven de 100% lag.

Voeding is sinds september vorig jaar elke maand duurder geworden, concludeert het CBS. Vorige maand werd de sterkste prijsstijging in vergelijking met de maand ervoor gemeten. In juni betaalde de consument gemiddeld 2,1% meer voor voeding dan in mei. Dat betekent dat de prijzen elke werkdag bijna 0,1% werden verhoogd.

Vlees 16,1% duurder dan vorig jaar

Vlees is inmiddels 16,1% duurder dan een jaar geleden, terwijl dat verschil in maart nog maar 5,5% bedroeg. De prijs van rundvlees is met name sinds april in grote stappen gestegen. Vorige maand betaalde de consument 25,6% meer dan een jaar geleden. Ook varkensvlees (+15,8% in juni) en pluimveevlees (+13,9%) zijn juist in het afgelopen kwartaal flink in prijs verhoogd.

Zuivel en eieren zijn 15% in prijs verhoogd. In het eerste kwartaal bleef dat relatief beperkt tot 6 à 7%. Opvallend hierbij is dat in dit segment over de hele linie de prijzen met ruim 15% zijn verhoogd. Dat geldt dus voor verse halfvolle melk, maar ook voor kaas, kwark en eieren.

Bier bijna 18% duurder

Bier is ook rap in prijs verhoogd. In juli vorig jaar werd dat al ingezet. Toen ging de prijs met 7,6% omhoog. In de afgelopen maanden is de prijsverhoging doorgezet en daarmee is bier nu bijna 18% duurder dan vorig jaar. Dat komt met name omdat de winkels sinds 1 juli 2021 geen hogere kortingen meer mogen geven dan 25%. De brouwerijen hebben hun prijzen in deze periode minder dan 10% verhoogd. Supermarkten hebben zodoende allemaal flink geprofiteerd van het feit dat er sinds een jaar geen hogere kortingen dan 25% op bier mogen worden gegeven.

Lees ook: CBS: voedingssector somberder geworden in juni

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin