Doorgaan naar artikel

Vlees van immunocastraten stuit op weerstand

Vaccinatie van beren tegen berengeur. - Foto: Peter Roek

Vaccinatie van beren tegen berengeur. - Foto: Peter Roek

Op het punt van milieubelasting en smakelijkheid van het vlees is immunocastratie een goed alternatief voor gecastreerde varkens.

Dat is de uitkomst van het zogeheten Europese ERA-Net project SuSi. Toch zit grootschalige toepassing van immunocastratie er vooralsnog niet in. De reden is de beperkte acceptatie van vlees van beren die zijn gevaccineerd tegen berengeur.

lagere milieudruk

Uit het SuSi-project blijkt dat immunocastraten 15% minder stikstof en 17% minder fosfor uitstoten per geproduceerde kilogram varkensvlees dan borgen. De CO2-uitstoot vermindert 11% met immunocastratie. Voor het milieu is vaccinatie tegen berengeur dus beter dan castratie. Het milieuvoordeel van immunocastratie is onafhankelijk van het management, de varkensvoeding of de genetica, stellen de onderzoekers vast.

Berenvlees minder lekker

Ook zijn smaaktesten gedaan. Vlees van borgen is doorgaans malser en sappiger dan van intacte beren. De smaaktesten tonen dat vlees van immunocastraten zich kan meten met vlees van gecastreerde dieren, mits de eerste groep hoogenergetisch voer krijgt. Er is zowel getest door panels met experts als door consumenten, in zes verschillende Europese landen. De resultaten verschillen per land, maar beren vallen minder in de smaak bij consumenten en immunocastraten scoren over het algemeen gelijk aan borgen.

Hardnekkig dossier

Het wetenschappelijk onderzoek is gedaan omdat de Europese varkenshouderij zich ten doel heeft gesteld om te stoppen met castreren. De alternatieven zijn beren mesten of vaccinatie tegen berengeur. Beren mesten heeft in beginsel de voorkeur, maar problemen met de vleeskwaliteit en stinkers en het verminderde dierenwelzijn door meer onrust in de stal blijven onopgelost. Immunocastratie zou een alternatief zijn, maar de acceptatie van het vlees van gevaccineerde dieren staat een doorbraak in de weg.

Snel delen

Kees van Dooren
Kees van Dooren

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin