Vleesafzet speelt markt slachtvee parten

25-11-2019 | |
Slachterijen draaien op een lager pitje waardoor er minder vraag naar slachtkoeien is. - Foto: Boerderij
Slachterijen draaien op een lager pitje waardoor er minder vraag naar slachtkoeien is. - Foto: Boerderij

De handel in slachtkoeien verliep rustig op de markt in Bunnik. De prijzen bleven stabiel.

Een kleine aanvoer en een matige vraag naar slachtkoeien op de veemarkt in Bunnik hielden de prijzen op hun plek maandag 25 november. Handelaren zien dat de slachterijen niet heel erg naarstig op zoek zijn naar slachtkoeien. Voor een P-kwaliteit slachtkoe werd, evenals de afgelopen 2 weken, € 2,20 tot € 2,55 per kilo geslacht gewicht betaald.

Aanbod is krap

Het aanbod aan slachtkoeien is al weken niet heel erg groot. Zeker op de veemarkt in Bunnik worden relatief weinig dieren aangeboden. Melkveehouders houden hun melkkoeien wat langer aan. De angst voor een mogelijk nieuwe peildatum doet veehouders ertoe bewegen hun stal zo vol mogelijk te houden. Handelaren verwachten niet dat het aanbod na de verwachte duidelijkheid vanuit Den Haag veel groter wordt.

Slechte vleesafzet

Toch geeft het krappe aanbod geen aanleiding tot hogere prijzen voor de slachtkoeien. De boosdoener is en blijft de tegenvallende vleeshandel. De verbetering richting december zal vooral in de luxere vleesdelen te zien zijn. Het vlees van afgemolken koeien gaat grotendeels richting het gehakt en de snippers. Daarin blijven de marges flinterdun en dat maakt hogere prijzen nauwelijks haalbaar.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer