Doorgaan naar artikel

Vleesbedrijf JBS betaalde hackers $ 11 miljoen

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
De cyberaanval begin juni trof vooral JBS-vestigingen in de VS en Australië. Foto: ANP

De cyberaanval begin juni trof vooral JBS-vestigingen in de VS en Australië. Foto: ANP

JBS USA, de Amerikaanse tak van vleesbedrijf JBS, heeft $ 11 miljoen (€ 9,2 miljoen) betaald aan hackers.

De cyberaanval begin juni trof vooral vestigingen in de VS en Australië. De betaling is gedaan terwijl de bedrijven al weer operationeel waren volgens het bedrijf in een verklaring. Andre Nogueira, CEO van JBS USA, noemde het betalen van losgeld een ‘zeer moeilijk besluit, voor het bedrijf en mij persoonlijk’. “Maar we vonden dat het besluit genomen moest worden om potentiële risico’s voor klanten te vermijden”, aldus Nogueira.

Een dagproductie minder

Volgens persbureau Reuters heeft de hack het concern in de VS ongeveer een dag productie gekost in de eigen slachterijen en in de pluimveeslachterijen van Pilgrims Pride, dat vrijwel geheel in eigendom is van JBS.

Volgens Reuters is de cyberaanval gelinkt aan Russiche hackersgroepen, de betaling van het losgeld zou volgens bronnen zijn uitgevoerd in bitcoins. De hack bij JBS wordt onderzocht door de FBI. De federale politie maakte eerder bekend dat het $ 2,3 miljoen losgeld heeft teruggehaald van een eerder betaald losgeld van een hack bij een oliedistribiteur in staten aan de oostkust van de VS.

$ 200 miljoen IT-kosten

JBS geeft aan dat het jaarlijks $ 200 miljoen uitgeeft aan IT en wereldwijd 850 IT-professionals in dienst heeft. De FBI heeft volgens JBS aangegeven dat de hackers die het op het vleesconcern hadden gemunt, horen tot een van de meest gespecialiseerde en geavanceerde groepen ter wereld. Dat het bedrijf relatief snel weer verder kon, heeft volgens JBS zelf te maken met protocollen voor cyberveiligheid, genoeg ruimte in systemen en versleutelde backup-systemen. Onderzoek is nog steeds bezig.

Risico’s nog onderschat

Bedrijven onderschatten het risico van cybercriminaliteit nog steeds. Daarvoor waarschuwde ABN Amro deze week nog in een uitgebreid rapport met een inventarisatie van risico’s en schade bij bedrijven. Recente aanvallen in Nederland troffen onder meer logistiekbedrijf Bakker en eerder het handelsbedrijf Reesink.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin