Skip to content

Vleesconsumptie 3% lager in 2020

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: Canva

Foto: Canva

De vleesconsumptie daalt dit jaar met 3% op basis van de wereldwijde consumptie in kilo’s per inwoner.

Dat is de grootste daling in decennia volgens persbureau Bloomberg. De vleesconsumptie per hoofd van de bevolking komt volgens een raming van de Wereldvoedselorganisatie FAO uit op 42,4 kilo per persoon, In 2019 was dat nog 43,6 kilo en in 2018 at de wereldburger 44,6 kilo vlees.

Coronacrisis is belangrijke oorzaak

De coronacrisis is een belangrijke oorzaak voor de daling volgens Bloomberg. Het gaat om een dramatische draai voor een industrie die gewend was geraakt aan stabiele groei. De ontwikkeling is te zien in alle belangrijke markten, inclusief de VS. Voor de VS kan het tot in 2025 duren voor het niveau van voor de corona-uitbraak gehaald gaat worden.

Ook de productieverstoringen dragen bij aan een lagere consumptie

Corona heeft op meerdere manieren impact. Consumenten besparen op boodschappen en restaurants zijn gesloten. Doorgaans eten mensen meer vlees als ze uit eten gaan. Daar komt wantrouwen in China bovenop tegen geïmporteerd vlees dat werd gelinkt aan corona-uitbraken. Ook de productieverstoringen dragen bij aan een lagere consumptie. Onder meer in Europa, de VS en Brazilië liep de slachtcapaciteit terug door uitbraken van corona onder het personeel.

Structurele omslag naar minder vlees eten

Er zijn volgens Bloomberg aanwijzingen voor een meer structurele omslag naar minder vlees eten. Vanwege milieu- en dierenwelzijn, en wellicht ook vanwege afwegingen op het gebied van arbeidsomstandigheden in slachterijen. Een belangrijke factor is ook de vraag in hoeverre mensen meer thuis blijven eten zoals nu tijdelijk het geval is. Voor corona werd bijvoorbeeld in de VS de helft van het vlees niet thuis geconsumeerd volgens de Boston Consulting Group.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin