Doorgaan naar artikel

Vleesconsumptie Nederland opnieuw licht gestegen

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
De stijging is vooral veroorzaakt doordat er opnieuw meer pluimveevlees gegeten is. De consumptie steeg van 22,5 kilo in 2018 naar 22,9 kilo in 2019. Foto: Canva

De stijging is vooral veroorzaakt doordat er opnieuw meer pluimveevlees gegeten is. De consumptie steeg van 22,5 kilo in 2018 naar 22,9 kilo in 2019. Foto: Canva

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 opnieuw licht gestegen ten opzichte van het jaar ervoor.

De consumptie per persoon was 77,8 kilo, tegenover 77,2 kilo in 2018 en 76,6 kilo in 2017. Opnieuw een toename van 0,6 kilo vlees per persoon per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WER), in opdracht van Wakker Dier.

Vooral meer consumptie van kip en gevogelte

De stijging is vooral veroorzaakt doordat er opnieuw meer pluimveevlees gegeten is. De consumptie steeg van 22,5 kilo in 2018 naar 22,9 kilo in 2019. In 2018 steeg de consumptie van kip en gevogelte eveneens met 0,4 kilo. De consumptie van varkensvlees steeg van 36,6 naar 36,7 kilo, opnieuw met 0,1 kilo net zo als in 2018. Daarmee blijft varkensvlees de grootste categorie, goed voor bijna de helft van de totale vleesconsumptie. De consumptie van rundvlees, kalfsvlees, schapen- en geitenvlees en paardenvlees bleef constant, respectievelijk op 15,5 kilo, 1,3 kilo, 1,2 kilo en 0,1 kilo.

Meerjarige stijging

De consumptie van vlees stijgt voor het tweede jaar op rij. Het is voor het eerst sinds de jaren 2005-2009 dat er sprake is van een meerjarige stijging, volgens WER. Overigens zijn de cijfers op basis van karkasgewicht, dus inclusief been, vet en zwoerd. Ongeveer de helft van het karkasgewicht wordt daadwerkelijk geconsumeerd, circa 39 kilo per persoon per jaar.

Consumptie door toeristen beïnvloedt de trend

Uit eten gaan en de consumptie van vlees door buitenlandse toeristen in Nederland tellen mee in de cijfers. Juist in de horeca wordt vaak voor vlees gekozen. Recent wetenschappelijk onderzoek bevestigt dit, volgens WER. Flexitariërs bijvoorbeeld, die thuis regelmatig kiezen voor een groenteburger, kiezen wél vaak voor vlees wanneer ze uit eten gaan. Dit blijkt uit onderzoek onder 420 Duitse respondenten.

Een rekenvoorbeeld: In Nederland overnachtten in 2019 ruim 51 miljoen buitenlandse gasten. Stel dat deze toeristen per dag zo’n 150 gram vlees en vleeswaren eten, dan dragen ze samen met zo’n 15,5 miljoen kilo bij aan de totale vleesconsumptie. Spreid je dit getal over ruim 17 miljoen Nederlanders dan levert dat 0,9 kilo vlees per persoon op. “Dit telt substantieel mee in de geringe verschillen tussen een oplopende of dalende trend in onze vleesconsumptie”, aldus de onderzoekers. Zij verwachten dat de cijfers over 2020 door de coronacrisis een ander beeld laten zien. Door coronamaatregelen loopt het toerisme terug en zijn veel restaurants gesloten.

COV noemt trend ‘al jaren stabiel’

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) laat desgevraagd weten dat zij de vleesconsumptie al jaren als stabiel ervaren. “De lichte stijging die nu zichtbaar is in 2019 verbaast ons overigens niets. 95% van de burgers is geen vegetariër. Vlees wordt als lekker en gezond product ervaren”, aldus een COV-woordvoerder. De brancheorganisatie ziet ook de toenemende interesse voor plantaardige producten op de markt. “Daar verzetten wij ons niet tegen. Mensen kiezen zelf wat zij op het bord willen. Ook bedrijven in onze achterban, zoals Vion en Zwanenberg, produceren al vegaproducten.”

Wel verwacht COV dat het coronavirus zichtbaar wordt in de cijfers over 2020. “Luxe soorten vlees, bijvoorbeeld van het kalf en het rund, hebben door sluiting van de horeca al twee keer een dip ervaren. Consumenten kiezen als alternatief dan vaak voor een pluimvee- of varkensvleesproduct in huis.”

Snel delen

Image
Stefan Essink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin