Vleesketen spekt kas bv Nederland steeds iets meer

23-06 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

In 2019 steeg het aandeel van de productieketen en de handel in vlees naar 1,1% van het bbp.

Het belang van de vleesketen voor de bv Nederland neemt toe. In 2019 steeg het aandeel van de productieketen en de handel in vlees naar 1,1% van het bbp, het bruto nationale inkomen in Nederland. Daarnaast is de keten goed voor 1,3% van de totale werkgelegenheid, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vleesexport

Met name de exportactiviteiten dragen meer bij aan het nationale inkomen. Maar ook de binnenlandse afzet van vlees levert nog steeds een toenemende waarde aan de Nederlandse economie. De totale verdiensten van de vleesketen stegen van € 7 miljard in 2015 naar € 8,7 miljard in 2019, berekent het CBS.

In 2019 verdiende de Nederlandse productieketen en de handel liefst € 5,2 miljard aan de export van vlees. Daarmee leveren de uitvoeractiviteiten 60% van alle verdiensten in de vleesketen. Sinds 2015 is die bijdrage van de vleesexport aan de Nederlandse economie met € 1,2 miljard toegenomen.

De bijdrage van de binnenlandse vleesafzet in deze periode met € 0,5 miljard toegenomen naar € 3,5 miljard. Doordat de exportactiviteiten sterker zijn uitgebreid, neemt het totale belang van de binnenlandse afzet in de keten af van 43% in 2015 naar 40% in 2019.

Nederland grootste vleesexporteur in EU

In 2020 exporteerde Nederland in totaal voor € 8,8 miljard aan vlees. Daarmee is Nederland de grootste exporteur in de Europese Unie. Groter nog dan andere vleesgrootmachten als Spanje (€ 8,6 miljard), Duitsland (€ 7,3 miljard), Polen (€ 4,8 miljard) en Denemarken (€ 3,6 miljard).

Een groot verschil met andere landen is dat Nederland op alle terreinen in de vleessector een belangrijke speler is. Spanje, Duitsland en Denemarken hebben vooral een sterke poot in de varkensvleesexport. Polen is vooral groot in de export van pluimveevlees.

Sinds 2000 is de Nederlandse exportwaarde van vlees met zo’n 75% toegenomen naar de € 8,8 miljard in 2020. Het exportvolume is in deze periode met 50% vergroot naar 3,6 miljard kilo. Van de totale Nederlandse vleesexport is 85% in dit land geproduceerd of verwerkt. De overige 15% betreft re-export of doorvoer.

Vlees & merken: Food&Agribusiness zet informatie over vlees als merk of concept op een rij. Ga naar FoodAgribusiness.nl/vlees-merken

Ramaker
John Ramaker Redacteur
Meer overBeheer