Vleeskuikenmarkt blijft slecht

De kuikenmarkt draait even slecht, zo niet slechter dan vorige week.

In heel Europa is kip voldoende en buitelen aanbieders over elkaar heen. Niet alleen Nederlandse slachterijen komen elkaar tegen, ook uit Oost-Europa wordt de kip voor weinig geld aangeboden.

Kiezen tussen twee kwaden

In Polen worden naar verluidt vrije kuikens zeIfs al niet meer opgehaald. Die dieren komen uiteindelijk als zware kippen toch een keer uit de hokken, waardoor er dan nóg meer vlees op de markt komt. Het is volgens slachterijen kiezen tussen twee kwaden: kip verkopen voor lage prijzen of invriezen. Dat laatste kost geld en liquiditeit, waardoor slachterijen dat middel steeds zorgvuldiger inzetten.

Druk op kuikenmarkt

De afzetproblemen en prijsval op de vleesmarkt zorgen voor druk op de kuikenmarkt. Ook deze week dalen de contractnoteringen. Op Esbro na, die de koers onveranderd laat op € 0,805 per kilo, gaan de prijzen weer een cent omlaag. De VCN komt daarmee op € 0,715, 5 cent lager dan 4 weken geleden. De ABC-prijs is in die tijd 6 cent gedaald en staat nu op € 0,80 per kilo. Dat is 7 cent lager dan vorig jaar om deze tijd, toen de markt in zijn gebruikelijke voorjaarsklim zat.

Vrije kuikens onveranderd laag

De noteringen van vrije kuikens dalen in Deinze ook een cent naar € 0,74 tot € 0,76 per kilo. In Barneveld blijven ze onveranderd. Zowel voor de lichte als de zware kuikens staat de teller daar op € 0,74 tot € 0,76 per kilo. Volgens slachterijen zegt die notering momenteel niet meer dan dat het slecht gaat, maar gelden de getallen in absolute zin niet. Voor dat geld kun je geen kip verkopen. Omdat veel kip wordt ingevroren, is de lust om bij te kopen op de vrije markt minimaal.

Minder geplande slachtingen

Volgende week is een korte week door Koningsdag in Nederland en viering van de Dag van de Arbeid in andere Europese landen. Het geplande aantal slachtingen in Europa ligt dan lager. Dat geeft niet direct prijsherstel, maar het verlicht de druk wel even omdat er dan minder vlees op de markt komt. Echte verlichting komt volgens marktpartijen pas als het aanbod in Europa duidelijk afneemt en er verlichting komt van de coronamaatregelen.

Prognose: prijsdaling.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.