Vleeskuikenmarkt draait soepel door

Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Zelfs een storing in een slachterij kan de planningen niet verstoren. Wel worden kuikens zwaarder.

Het is rustig op de vleeskuikenmarkt. De kuikens die er zitten zijn gepland en zelfs een storing in een slachterij kan de planningen niet verstoren. De dierstroom op de vleeskuikenmarkt rolt goed door.

Wel zijn de aangevoerde dieren zwaarder. Het rustige en constante nazomerweer zorgt voor goede groeiomstandigheden. Dat kan volgens insiders wel 100 gram groei schelen bij een normale aanhoudperiode.

Goede groei werkt vleesmarkt tegen

Geslacht begint het wel lastiger te lopen. Vleesinkopers laten de zware gewichten volgens slachters als eerste staan. De goede groei werkt daarin de vleesmarkt wat tegen. Slachterijen proberen daarom waar mogelijk leveringen naar voren te halen om lichter uit te komen.

De wat stroperiger lopende vleesmarkt heeft nog geen invloed op de kuikenprijzen. Volgens slachterijen speelt hierbij meer dan alleen de vleesverkopen. Mede door de hoge voerprijzen blijft het prijspeil ongewijzigd. Bij een prijsverlaging gaan producenten hun knopen tellen. Dat kan extra leegstand in de hand werken, waardoor er op termijn gaten in de planning vallen.

Vrije markt

Ook op korte termijn is dit het niveau. Het prijsniveau op de vrije markt is zodanig dat slachterijen er niet wagens vol van bijbestellen, maar ook niet dat ze er daardoor vanaf willen. De markt is in evenwicht, waardoor de Barneveldse notering van vrije kuikens ook voor volgende week blijft staan op € 0,84 tot € 0,86 per kilo. De Belgische notering voor vrije kuikens, Deinze, blijft deze week ook onveranderd op € 0,91 tot € 0,93 per kilo.

Contractprijzen

Ook bij de contractprijzen wordt geen verandering van koers verwacht. De Belgische ABC-prijs blijft komende week staan op € 0,92 per kilo. En als ook de VCN dat doet, zou die volgende week voor de vijfde keer uitkomen op € 0,845 per kilo levend gewicht.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer overBeheer