Vleeskuikenmarkt in evenwicht

24-11 | |
Het is rustig op de vleeskuikenmarkt. Oorzaak is de mindere verkoop door aanbod uit het buitenland. - Foto: Mark Pasveer
Het is rustig op de vleeskuikenmarkt. Oorzaak is de mindere verkoop door aanbod uit het buitenland. - Foto: Mark Pasveer

Er is weinig spectaculairs te melden over de vleeskuikenmarkt. Veranderingen ten opzichte van vorige week zijn er niet of nauwelijks.

Toen werd echter bekend dat de notering van vrije kuikens die geldt voor deze week nog een cent steeg en dat is nu met de notering van volgende week niet het geval. Die correctie van een cent, en de 2 cent van vorige week, brachten het prijspeil op een niveau waarvoor nog zaken worden gedaan. Maar meer zit er niet in.

De stijgingen van afgelopen weken kwamen door het beperkte aanbod. Gaten die door vogelgriepmaatregelen waren ontstaan in de planningen, werden voelbaar. Daardoor kochten slachterijen kip bij als die beschikbaar was.

Niet strijden om de laatste kip

Maar de markt heeft zich gezet en daarbij zijn afnemers niet gemotiveerd om te strijden voor de laatste kip. Ze doen het relatief rustig aan, werken het geplande aantal dieren af en dat is het. Sommige slachterijen draaien maar op driekwart van hun beschikbare capaciteit.

Die relatieve rust bij een gering aantal slachtingen komt door de vleesverkoop. Die ondervindt met name bij de borstkappen en filet weerstand door een gestegen aanbod van kip uit het buitenland. De markt voor kippenpoten en andere botdelen is minder zwaar getroffen, maar slachters omschrijven deze ook als rustig.

Onzekerheid door vogelgriep

Het enige dat motiveert om vrije kuikens te kopen als ze worden aangeboden, is de onzekerheid door vogelgriep. Ergens is er een minimumcapaciteit die slachterijen voor hun efficiëntie of om aangegane afzetafspraken te halen. Bedrijven die krap in de kuikens zitten, kunnen om strategische redenen meer belang hebben bij een paar wagens kuikens dan anderen. Maar in het algemeen is de kooplust voor extra dieren niet groot.

En als de druk vanuit Oost-Europa op de vleesmarkt hoog blijft, dan is niet uit de sluiten dat dit uiteindelijk zelfs nog op de kuikenprijs gaat doorwerken. Volgende week is dat echter niet het geval. De markt is in balans.

Niet alleen de Barneveldse notering voor vrije kuikens blijft staan – op € 1,19 tot € 1,21 per kilo levend gewicht–, ook de Belgische noteringen komen niet van hun plaats. Deinze noteert deze week voor vrije kuikens € 1,26 tot € 1,28 per kilo. En dat is precies evenveel als vorige week. En de ABC-prijs blijft komende week staan op de € 1,27 per kilo waar die deze week naar toe steeg.

Ook de contractprijzen in ons land blijven naar verwachting komende week onveranderd. En menigeen verwacht dat de markt op het huidige prijspeil naar het eind van het jaar zal doorkabbelen.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer