Vleeskuikenmarkt in evenwicht

16-06 | |
Nu de zomerrust zijn intrede doet in de kuikenmarkt, wordt het volgens sommige slachterijen tijd dat de voerprijs gaat dalen. - Foto: Jan Willem Schouten
Nu de zomerrust zijn intrede doet in de kuikenmarkt, wordt het volgens sommige slachterijen tijd dat de voerprijs gaat dalen. - Foto: Jan Willem Schouten

Het is rustig op de vleeskuikenmarkt. Vraag en aanbod vinden elkaar. Er zijn genoeg kuikens, maar alles vindt wel zijn weg. Als er hier of daar een koppel over is, is daar ook wel weer een koper voor te vinden.

Slachterijen beamen het evenwicht dat kuikenhandelaren schetsen. De afzet loopt wel, maar er is geen ruimte om de prijs te verhogen of het volume wat op te voeren. ‘Dan haken kopers direct af!’, klinkt het. Op sommige onderdelen hebben slachterijen wat prijsconcessies moeten doen, maar in het algemeen is er evenwicht.

Vrije kuikens

En dat laten de noteringen ook zien. Vrije kuikens worden voor gelijke bedragen verhandeld als in voorgaande weken. Barneveld noteert volgende week € 1,16 tot € 1,18 per kilo levend gewicht en Deinze blijft deze week staan op € 1,25 tot € 1,27 per kilo levend.

Ook de Belgische contractprijs ABC houdt koers door opnieuw € 1,26 per kilo te noteren. Naar verwachting zullen ook de Nederlandse contractprijzen komende week hun niveau vasthouden, want er zijn geen spannende ontwikkelingen.

Dagen met hitte worden spannend

Wel zijn vleeskuikenhouders beducht op het weer. Zeker in stallen met zware kuikens zijn de komende dagen spannend. Normaal bouwt de temperatuur zich op, nu dient de zomerhitte zich vrij abrupt aan.

De vogelgriepuitbraak in Friesland treft 13 bedrijven. Toch verwachten handel en slachterijen geen grote impact op de kuikenmarkt. Het ene bedrijf is geruimd, maar andere zullen naar verwachting wel kunnen leveren uiteindelijk.

Slachterij: voerprijs kan omlaag

Nu de zomerrust zijn intrede doet in de kuikenmarkt, wordt het volgens sommige slachterijen tijd dat de voerprijs gaat dalen. Slachterijen hebben de laatste maanden niet anders van boeren gehoord dan dat het voer, dat het grootste aandeel van de kostprijs uitmaakt, almaar duurder werd en dus de vleesprijs omhoog moest.

Nu de grondstofprijzen dalen, en de druk op het geslachte product wat toeneemt, betogen slachterijen dat de kostprijs ook wel weer wat omlaag kan. Als voerleveranciers hun prijzen in dezelfde vaart afbouwen als dat ze deze opbouwden toen de grondstofprijzen stegen, kan er nu wat van de prijs af.

Maar echte koorts is er niet op de kuikenmarkt. De verwachting voor de komende weken is dat het rustige marktbeeld zich voort zal zetten.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer