Vleeskuikenmarkt in herstelmodus

16-01-2020 | |
Foto: Galama Media
Foto: Galama Media

De kuikenmarkt komt dit jaar veel beter uit de startblokken dan andere jaren.

De maanden januari en februari zijn normaal maanden waar de kuikenmarkt zich wat doorheen worstelt. Vorig jaar zat de markt zelfs van oktober 2018 tot en met januari in een dip. Het lichte herstel in het voorjaar zette niet door en vanaf eind mei tot half december was het opnieuw tobben en hopen op verbetering. De ‘moneymaker’ filet was niet te slijten, terwijl het kuikenaanbod juist ruim was.

Filet uit Oekraïne

En waar in andere markten rond de feestdagen de klad erin kwam, leefde de kuikenmarkt juist op. Door de lage prijzen zetten veel pluimveehouders eind vorig jaar vertraagd of minder op. Ook gingen stallen tijdelijk leeg om salmonella de baas te worden. En toen ook de aanvoer van filet uit Oekraïne in december opdroogde omdat dat land zijn quotum geleverd had, kantelde de markt.

En van die opleving profiteert de markt nog steeds. Het aanbod van levende kip is niet groot, terwijl het product kip in geslachte vorm gevraagd blijft. Volgens slachterijen slachten ze niet eens veel minder in december, maar komt het herstel vooral vanuit de marktvraag.

Handelaren merken in ieder geval dat slachterijen graag een wagentje bijkopen op de vrije markt. Zelfs na de +3 van vorige week, plust de Barneveldse notering daarom opnieuw. Dit keer met 1 cent. Vrije kuikens worden voor € 0,87 tot € 0,89 per kilo verhandeld. De notering in Deinze stijgt ook € 0,01 en komt op € 0,85 tot € 0,87 per kilo.

Daarmee staan de vrije prijzen gelijk of net iets boven de contractprijzen. Die profiteren ook van het marktherstel, want die gaan daardoor ook omhoog. Zowel Esbro (€ 0,79), Jan van Ee (€ 0,775) als de CFG-notering (€ 0,79 ex btw) stijgen € 0,01 per kilo. De VCN plust met een halve cent naar € 0,735.

Slachterij GPS laat zijn Remkesprijs zelfs € 0,02 stijgen. Toen de markt afgelopen herfst omlaag ging, ging het soms ook met meerdere centen tegelijk. Nu de weg omhoog is ingeslagen, wil de slachterij ook het vertrouwen in de markt op dezelfde manier doorvertalen in de andere richting.

Aanvoer aan krappe kant

De aanvoer zal de komende weken nog aan de krappe kant blijven. Vooral in week 6 en 7 worden gaten in de planning verwacht, omdat rond kerst en de jaarwisseling minder kuikens zijn opgelegd. Daarna zal het aanbod weer toenemen. Dat hoeft geen probleem te zijn zolang de export maar blijft lopen. En daarnaast kan vooral de import uit Polen de markt maken of breken. En met rondwarende vogelgriep is het nog onzeker of die lager zal zijn of juist hoger doordat Polen niet meer kan afzetten naar China en Zuid Afrika.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer