Doorgaan naar artikel

Vleeskuikenmarkt is op orde

Vleeskuikens. Foto: Lex Salverda premium

Vleeskuikens. Foto: Lex Salverda

Al weken vertonen de prijsgrafieken van de vleeskuikennoteringen geen hartslag meer; de lijnen lopen onveranderd vlak.

Dat betekent echter niet dat er geen leven meer in de vleeskuikenmarkt zit. Integendeel. De tijd dat vogelgriep gaten in de slachtplanning schoot en op andere momenten juist voor onverwachte pieken zorgde, ligt al maanden achter ons. De vleeskuikenmarkt loopt stabiel en voorspelbaar door. En dat geeft rust.

Noteringen

Momenteel bevindt de markt zich midden in een periode van gebroken weken. Vorige week viel in ons land Koningsdag uit en deze week werd in grote delen van Europa de Dag van de Arbeid gevierd. In Polen werd op 3 mei daarnaast nog de Dag van de Grondwet gevierd. Dat uitvallen van dagen heeft invloed op de planning, maar komt niet onverwacht. Slachterijen zeggen de planning netjes op orde te hebben. Het aanbod is daarmee passend op de vraag en dat geeft weinig spektakel bij de prijsvorming. De vrije markt voor vleeskuikens glijdt ook volgende week met een stabiele prijs door; voor de zesde week op rij staat er in Barneveld € 1,19 tot € 1,21 per kilo levend gewicht op het bord. In het Belgische Deinze is de prijsontwikkeling ook vlak, maar dan op € 1,27 tot € 1,29 per kilo.

Ook in de contractnoteringen zit al wekenlang geen beweging. En die lijkt er ook volgende week niet te komen. De ABC-prijs blijft onveranderd op € 1,25 per kilo levend gewicht. En ook van de Nederlandse noteringen worden geen verrassingen verwacht.

Vlak beeld

Het voordeel van vrije dagen is dat ze de productie verminderen, maar dat de consumptie doorgaat. Daardoor houdt ook de vleesmarkt eenvoudig koers. Botproducten lopen volgens slachterijen goed weg. Op de filet is iets minder trek, maar ook daarmee blijven ze niet zitten. Een beeld dat tot tevredenheid stemt.

Hoewel er, naast de verlaagde productie door gebroken weken, soms ook andere externe factoren zoals de beperkte beschikbaarheid van keuringsuren in slachterijen de druk op de vrije markt wat vergroten, blijft alles wel goed weglopen. Met de verwachting dat nog een aantal bedrijven omschakelt op de productie van scharrelkip, lijkt het aanbod ook de komende tijd passend te blijven op de vraag. De verwachting is dat de vleeskuikenmarkt dit vlakke beeld blijft houden.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin