Vleeskuikenmarkt kan het royale aanbod aan

02-06 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De kuikenmarkt is aardig in evenwicht. Daarbij is er volgens handelaren en slachterijen aan kuikens geen gebrek.

Tegelijkertijd zeggen pluimveehouders dat de kippen vlot worden opgehaald. Dat is volgens slachterijen omdat zij scherp op de aanvoer zitten. Door de kuikens niet te zwaar te laten worden, blijft de balans goed in de markt.

Ruimer gepland, meer kip beschikbaar

Daarbij zijn de gebroken weken van de afgelopen tijd een voordeel. Door het tekort aan kuikens aan het begin van het jaar en de onzekerheid die de ruimingen rond vogelgriep met zich mee brachten, is er ruimer gepland. Daardoor is er nu wat meer kip beschikbaar. De feestdagen zijn bekend en worden uit de planningen gehouden. Maar dan wordt er wel geconsumeerd, waardoor de balans nu mooi behouden blijft.

Meer importvlees

Sommige slachterijen zien de druk aan de verkoopzijde wat toenemen. Ook doordat de hoeveelheid importvlees weer wat toeneemt. Zo komt er meer kip uit Polen en ook uit Oekraïne zou weer kip naar Europa komen, al is niet bekend waar en hoeveel.

Andere slachterijen zeggen dat de verkoop goed loopt en dat ze nog vlot leeg komen. Net voor Hemelvaart kreeg de vleesmarkt een propje te verwerken, waardoor het even stroever liep, maar dat is nu weer voorbij.

Noteringen blijven gelijk

De noteringen blijven daardoor hangen op de bereikte niveaus. Zo noteren zowel lichte als zware vrije kuikens in Barneveld ook komende week € 1,16 tot € 1,18 per kilo levend gewicht. De notering in het Belgische Deinze verrast deze week met een prijsstijging van € 0,01 per kilo naar € 1,25 tot € 1,27 per kilo levend. Navraag leert dat die plus een correctie is op de prijsdaling van 3 cent twee weken geleden. Met de stijgende tarweprijs wilden producenten een deel van die daling terug.

Prijsverlaging geen optie voor vleeskuikenhouders

De Belgische contractnotering ABC blijft ook komende week onveranderd op € 1,26 per kilo levend gewicht. Hoewel slachterijen de contractprijs hoog vinden ten opzichte van wat ze beuren op de vleesmarkt en daardoor graag wat zouden verlagen, lijkt dat daardoor deze week niet te gebeuren. Verlagen behoort volgens vleeskuikenhouders ook niet tot de opties. Met de oplopende voerkosten is elke cent hard nodig, anders komt er leegstand.

Prognose: prijshoudend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer