Vleeskuikenmarkt komt weer aan het rollen

13-01 | |
Foto: Anne van der Woude
Foto: Anne van der Woude

Januari is doorgaans geen topmaand voor de vleeskuikenmarkt.

Ook dit jaar raakte de markt na de feestdagen in een dip. De consument is zuinig met zijn bestedingen na de feestmaand en de verwerkende industrie moet eerst weer op gang komen. En de filetmarkt heeft last van import van prijstechnisch zeer scherp geprijsd product uit Oost-Europa.

Aanbod vleeskuikens niet groot

Aan de andere kant is het aanbod van vleeskuikens niet groot. Daardoor weet de prijs van vrije kuikens goed stand te houden. Met de jaarwisseling leverde Barneveld een cent in, maar van prijsval is geen sprake. Ook voor komende week was er niet veel discussie bij de prijsstelling: de notering blijft staan op € 1,18 tot € 1,20 per kilo levend gewicht. Er worden volgens handelaren wel wat dieren aangeboden, maar die vrije kuikens zijn ook zo geplaatst. Ook in Deinze handhaaft de notering voor vrije kuikens zich. Daar blijft € 1,23 tot € 1,25 per kilo het niveau.

Hoewel volgens sommige slachterijen de verkoop van het geslachte product nog altijd stroef loopt, zijn er ook geluiden dat de markt toch weer iets makkelijker begint te lopen. Niet dat het vanzelf gaat, maar er komt voorzichtig weer wat vraag.

Waar de afgelopen weken de contractprijzen inleverden door de druk op de vleesmarkt, is nu de verwachting dat de noteringen naar prijshoudend gaan. De Belgische ABC-prijs geeft daar in ieder geval een voorzet voor. Na twee weken van verlaging blijft de Belgische notering volgende week onveranderd op € 1,25 per kilo levend gewicht.

En waar het aanbod nu niet meer dan passend is voor de vraag van slachterijen, lijkt die ook niet direct groter te worden. Slachterijen plannen strak om niet financieel uit de bocht te vliegen. Daarbij helpt het aanbod van broedeieren ook. Dat is momenteel aan krap, waardoor er ook niet veel opgezet kan worden over een aantal weken. Medio maart zal blijken of er inderdaad een dip in het aanbod van kuikens komt.

Voor nu lijken vraag en aanbod van kuikens goed met elkaar in evenwicht.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer