Doorgaan naar artikel

Vleeskuikenmarkt: saai maar solide

Foto: Michel Zoeter premium

Foto: Michel Zoeter

De vleeskuikenmarkt is netjes in balans. De vakanties zijn zo goed als voorbij, waardoor slachterijen hun personeelsbestand weer op orde hebben.

Ook de verkoop loopt eenvoudiger, nu het dagelijks leven weer in normale doen komt. Niet dat slachterijen direct een meerprijs uit de vleesmarkt halen, maar het volume loopt wel makkelijker weg omdat ook verwerkers meer grondstof kunnen gebruiken en de consumptie weer op peil is.

Slachterijen zitten daarbij relaxed in de wedstrijd; ze hebben hun planningen goed op orde. Ze slachten de aantallen die ze willen slachten. Er zijn geen tekorten, maar er is ook niet veel over dat met druk afgezet moet worden.

Doordat slachterijen via hun eigen planningen voldoende hebben om aan hun verplichtingen te voldoen, en ze niet azen op extra dieren om te slachten, is het heel rustig op de vrije markt. Er is weinig vraag, maar ook nauwelijks aanbod. In Barneveld was er deze week dan ook weinig discussie over de hoogte van het prijspeil: dat blijft komende week onveranderd op € 1,13 tot € 1,15 per kilo levend gewicht. Ook de Belgische notering blijft onveranderd. Deinze noteert € 1,20 tot € 1,22 per kilo.

Van de contractprijzen zijn onder deze omstandigheden ook geen spectaculaire wijzigingen te verwachten. De VCN bleef deze week onveranderd op € 1,07 per kilo levend gewicht en daar zal die naar verwachting ook komende week op blijven staan. De Belgische ABC-prijs beweegt in ieder geval niet; die staat volgende week voor de vijfde week op rij op € 1,19 per kilo.

De komende weken blijft de markt qua aanbod nog in de luwte van de vakantie zitten. Slachterijen verwachten dat het aanbod van kuikens in de loop van september weer wat gaat toenemen, omdat dan ook pluimveebedrijven die langere leegstand hadden vanwege hun eigen vakantie weer in productie zijn.

Prognose: stabiel.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jacco Keuper

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin