Doorgaan naar artikel

Vleeskuikenmarkt slaat plotseling om

Foto: Ton Kastermans

Foto: Ton Kastermans

Na drie maanden van positieve teneur op de vleeskuikenmarkt, krijgt corona nu toch ook deze markt in zijn greep.

Het afzetpatroon was al twee weken anders dan normaal. Door de coronamaatregelen verkleinde de afzet van kip naar de horeca en foodservice. Ketens als McDonalds en KFC namen nog maar de helft van het gebruikelijke volume af. De omzet in supermarkten steeg echter navenant doordat consumenten allerlei producten, waaronder kip, begonnen te hamsteren.

Vraag naar grillers weggevallen

Hoewel een grote supermarkt het tot een vast credo heeft gemaakt, hielden marktpartijen er al rekening meer dat het hamsteren ook weer zou stoppen. Maar als dat dan gebeurt, komt het toch sneller en eerder dan waarop gerekend werd. Omdat ook de afzet naar markten en kleine winkels terugloopt of helemaal stil ligt, is daarbij de vraag naar grillers weggevallen. Bouten lopen slecht omdat kebabzaken het laten afweten en waar vorige week nog de nodige filet naar Engeland ging, lopen ook die bestellingen terug doordat afgelopen weekend ook Engeland verscherpte coronamaatregelen afkondigde.

Omslag kwam als verrassing

Zowel handelaren als slachterijen lijken verrast door de abrupte omslag toen al die ontwikkelingen samenkwamen. Afgelopen maandag liepen de verkopen nog goed. Maar doordat het bestelde volume afnam en slachterijen niet wilden invriezen, nam dinsdag 24 maart de de druk op de vleesmarkt zienderogen toe. Toen vleesinkopers dat in de gaten kregen, gingen ze achterover leunen, waardoor de prijsdruk nog harder steeg.

Slachterijen schroeven productie terug

Bouten, vleugels en filet: op alle fronten loopt de vleesafzet slecht aldus slachterijen. Daardoor is de lust om te slachten als een blad aan de boom omgeslagen. Waar vorige week nog werd geijverd om extra slachtdagen mogelijk te maken, zeggen slachterijen nu bij de huidige vraag ruim voldoende te hebben aan de kuikens die ze op contract hebben. Ook handelaren merken dat slachterijen liever hun productie terug schroeven dan dat ze vrije kuikens bijkopen. Ze verkopen bestelde kuikens nog liever met verlies als ze er nog vanaf kunnen, dan dat ze deze zelf slachten.

Deinze en Barneveld

Daarom gaan de noteringen van vrije vleeskuikens ineens hard onderuit. In het Belgische Deinze gaat de notering voor deze week € 0,02 per kilo omlaag naar € 0,87 tot € 0,89 per kilo levend gewicht. De Barneveldse notering voor vrije kuikens voor levering volgende week gaat nog veel harder onderuit. Zware kuikens leveren € 0,05 per kilo in en brengen dan nog € 0,86 tot € 0,88 per kilo op. De notering voor lichte kuikens daalt € 0,06 naar € 0,85 tot € 0,87 per kilo.

Meeste contractprijzen onveranderd

Nu zullen de contractnoteringen niet zulke stappen maken. Maar ook daar zal de prijsdruk snel toenemen als de markt niet verandert. De kans dat het meevalt is er; als het een tijdelijke dip in de kipverkoop is doordat consumenten nu eerst de gehamsterde kip opmaken, kan het zijn dat de verkopen weer herstellen. Maar als dat niet gebeurt zal de prijsdruk aan de verkoopkant volgens slachterijen ook zijn uitwerking krijgen op de contractprijzen.

Volgende week staan de meeste contractnoteringen nog op hetzelfde niveau als deze week. Esbro blijft op € 0,85 staan, CFG op € 0,82 en de VCN houdt € 0,765 per kilo. De Belgische ABC-prijs maakt ook een stap zijwaarts op € 0,86 per kilo. Jan van Ee doet er al wel een cent af en komt daarmee op € 0,805 per kilo.

Prognose: prijsdaling

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin