Vleeskuikenmarkt stabiliseert

28-11-2019 | |
Foto: Bertil van Beek - foto: Bertil van Beek
Foto: Bertil van Beek

Van een opleving door kerstverkopen is op de vleeskuikenmarkt geen sprake.

Kerst heeft al een aantal jaren nauwelijks invloed op de prijs van kip. Het gaat economisch goed met Nederland, waardoor consumenten dan wat extra uitgeven aan het luxere segment zoals de reerug en ander wild, de ossenhaas of een varkenshaas.

Kuikenmarkt in rustiger vaarwater

Toch is de kuikenmarkt wel duidelijk in rustiger vaarwater terechtgekomen. Er zijn minder kuikens, waardoor de markt vriendelijker is gestemd. In Nederland is de productie lager doordat salmonella-bedrijven de lage prijzen aangrijpen om met leegstand en reiniging de aandoening uit de stal te bannen.

Wegvallen import uit Oekraïne

Ook uit België komt minder kip. Daar is met name door het prijsniveau minder opgezet. Maar de grootste bijdrage komt van het wegvallen van de import uit Oekraïne. Doordat dit land het heffingsvrije quotum vol heeft, komt er nu veel minder kip vandaan. Dit alles zorgt voor een evenwichtiger verhouding tussen vraag en aanbod.

Dat is terug te zien in de contractprijzen. Die blijven deze week stabiel. Esbro noteert onveranderd op € 0,77 per kilo, Frisia en Jan van Ee op € 0,745 en de Remkesprijs van GPS op € 0,825. Ook de VCN stapt opzij met € 0,7225 per kilo.

Wat daarbij ook meespeelt is dat de Belgische ABC-prijs twee weken geleden pluste. Die gaf het signaal van een opleving, waardoor slachterijen nu niet verder durven te verlagen.

De noteringen van de vrije kuikens in Deinze en Barneveld stijgen deze week opnieuw eensgezind met een cent. Ze komen daarmee op € 0,78 tot € 0,80 per kilo levend gewicht.

Bij vrije kuikens nog ruimte voor plusje van een cent

Hoewel de vleesmarkt nog altijd stroef loopt, is een niveau bereikt waarmee slachterijen kunnen werken. De verwachting is dat de markt op dit niveau het jaar uit loopt. Daarbij lijkt voor de noteringen van de vrije kuikens nog ruimte voor een plusje van een cent, maar dan zal ook die deelmarkt stabiliseren.

Prognose: stabiele prijs

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer