Vleeskuikenmarkt zwoegt voort

20-01 | |
Het aanbod van vleeskuikens is te overzien.  - Foto: Lex Salverda
Het aanbod van vleeskuikens is te overzien. - Foto: Lex Salverda

De januarimaand is voor vleesmarkten meestal niet de beste. Na Sinterklaas, kerst, vuurwerk en vakantie gaat bij veel consumenten even de hand op de knip.

Hoewel kip ten opzichte van rund- en varkensvlees een prijsvoordeel heeft, ontkomt ook de markt voor pluimveevlees niet aan een winterdip in januari. Al een aantal weken klagen slachterijen over moeizame vleesverkopen. Het is niet zo dat de vrieshuizen uitpuilen, maar slachterijen komen ook niet leeg. Voorraden stijgen.

Aanbod is te overzien

Omdat dit een jaarlijks terugkerend fenomeen is, schrikken pluimveehouders en handelaren niet van zulke geluiden. Bovendien is het aanbod van vleeskuikens te overzien. En dat de kuikens niet te dik zitten, is bij een stroeve afzetmarkt een groot voordeel. Het zorgt ervoor dat de Barneveldse notering van vrije kuikens ook volgende week blijft staan op € 1,18 tot € 1,20 per kilo levend. Ook Deinze noteert vlak: Belgische vrije kuikens staan deze week voor de vierde keer op rij op € 1,23 tot € 1,25 per kilo.

Hoewel in de handel het geluid klinkt dat de verkopen minder stroef lopen dan de afgelopen weken, zijn slachterijen daar niet van overtuigd. Hoewel de vrije kuikens prijshoudend noteren en ook de Belgische contractprijs ABC komende week standhoudt op € 1,25 per kilo levend gewicht, lijken de Nederlandse contractnoteringen de druk niet langer te houden. De verwachting is dat daar komende week een min op de borden verschijnt.

Invloed van vogelgriep

Wanneer de markt weer lucht krijgt, is lastig te zeggen. Normaliter trekt deze in februari weer aan. Maar onder de huidige omstandigheden kan de markt zomaar een andere kant op gaan. Daar zullen ook externe factoren als vogelgriep invloed op hebben. Momenteel is Polen daardoor getroffen. Ook vanuit ons land wordt met bovengemiddelde interesse gekeken naar de ontwikkeling van de populatie daar, en het aantal slachtingen.
Daarbij maakt de Poolse regering zich in Europees verband hard om de ongelimiteerde import vanuit Oekraïne weer begrensd te krijgen. Een initiatief dat vanuit de Nederlandse pluimveesector met een warm welkom wordt onthaald.

Het aanbod van vleeskuikens blijft voorlopig nog overzichtelijk. Slachterijen varen scherp aan de wind met hun slachtplanningen, waardoor niet direct een overaanbod dreigt. Dat ondersteunt de prijs, die desondanks komende week toch een tik krijgt.

Prognose: licht dalend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer