Vleeskuikennoteringen houden stijgende lijn vast

Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

De kuikenmarkt kruipt langzaam uit het dal. Het aanbod levend is niet groot en de vraag is er wel.

In België zit 20 tot 25% minder kip doordat daar niet meer uitgeladen mag worden. Dat wordt deels opgelost door minder te slachten, maar import van kip uit Nederland vult daar ook een deel van de vraag in.

Duitse slachterijen kopen in Nederland

Ook Duitse slachterijen kopen bij in ons land. Vooral omdat vogelgriep daar voor gaten in de slachtplanningen zorgt. In ons land is de invloed van vogelgriep minder, maar is het vooral de aantrekkende markt die ervoor zorgt dat slachters toch die laatste auto’s nog willen hebben. Dat er geen vlees geïmporteerd wordt uit Oekraïne en Polen scheelt ook.

Stijgende prijzen voor vrije kuikens

Dat resulteert in stijgende prijzen op de markt voor vrije kuikens. Deze zijn bovendien schaars in aanbod omdat ondernemers in de roerige tijd voor zekerheid kiezen of de stal nog leeg hebben. De Barneveldse notering stijgt volgende week met 2 cent naar € 0,81 tot € 0,83 per kilo. De notering in Deinze boekt deze week een cent bij en komt daarmee op € 0,87 tot € 0,89 per kilo. Daarmee zit de notering ruim boven het niveau van de contractprijzen, waardoor het gevoel leeft dat deze het plafond aardig begint te naderen.

Contractprijzen in de lift

Ook de contractprijzen stijgen. De Belgische ABC-prijs noteert volgende week € 0,79 per kilo en staat daarmee 2 cent hoger dan deze week. Deze week wist de VCN een kwartcent te stijgen. De notering van komende week is bij het sluiten van dit artikel nog niet bekend, maar gezien de positieve stemming in de markt ligt een stijging voor de hand.

Marktwerking terug op de vleesmarkt

Door het krappere aanbod is de marktwerking op de vleesmarkt terug. Slachterijen kunnen meer geld vragen zonder uitgeruild te worden voor een ander die het goedkoper kan. De prijzen van borstkappen en filet stijgen al enkele weken en ook de vraag naar poten begint toe te nemen. Het lukt zelfs om diepvriesvoorraden wat te verkleinen.

Daarbij is transport nog wel een beperkende factor. Doordat schepen uit de vaart zijn door de coronacrisis, zijn er minder vriescontainers beschikbaar.

Stijgende uitbetalingsprijzen

Slachterijen verwachten dat hun uitbetalingsprijzen de komende weken gestaag blijven stijgen. Volgens pluimveehouders is dat ook hard nodig. De contractvergoedingen maken nog altijd de productiekosten niet goed. Naast mestafzet en stookkosten is vooral de stijgende voerprijs daar debet aan.

Pluimveehouders merken dat voerleveranciers zich niet langer dan enkele weken op een prijs willen vastleggen. De verwachting is dat er tot maart nog € 2 per 100 kilo voer bij komt. Een opgaande lijn in de contractprijzen is daarom volgens pluimveehouders keihard nodig om op te kunnen blijven zetten.

Slachterijen maken zich echter geen zorgen over de continuïteit. Ze merken dat ze minder moeite hoeven te doen om hun planning vol te krijgen dan de afgelopen 6 weken.

Prognose: prijsstijging.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.