Vleeskuikennoteringen vlakken af

19-05 | |
Foto: Michel Zoeter
Foto: Michel Zoeter

Slachterijen zeggen net als afgelopen weken volop te slachten. Daarbij hebben ze aan aanvoer geen gebrek: de planningen zijn ruim gevuld met slachtrijpe dieren. Maar veel kip aan de haak betekent ook dat er veel vlees van de band rolt. Dat is geen probleem; slachterijen zeggen wel leeg te komen.

Een goed verstaander merkt tussen de regels door dat de verkopen langzaamaan minder soepel gaan. Toch leidt dat nog niet tot prijsdruk, omdat de markt de tijd mee heeft. Volgende week is een korte werkweek doordat Hemelvaartsdag uitvalt. Dan wordt er niet geslacht, maar wel gegeten. Dat verlicht de druk op de vleesmarkt.

Slachterijen halen slachtingen naar voren

Daarnaast was het een aantal weken geleden zo dat slachterijen de aanvoer wat naar achter aan het schuiven waren, maar is dat nu andersom. Met het oog op de feestdagen worden slachtingen naar voren gehaald. En als er weer lichter geslacht wordt, dan stromen er ook minder tonnen vlees de markt op.

Vleeskuikenhouders herkennen zich niet in de uitingen van slachterijen over het ruime aanbod. Zij merken dat ze niet de optimale gewichten kunnen halen omdat hun afnemers de kuikens al 1 of 2 dagen eerder dan gepland komen ophalen. ”Ze hebben ze gewoon niet, dat is de praktijk. Dat ruime aanbod wordt alleen maar geroepen om prijsstijging te voorkomen”, is het gevoel dat leeft. Volgens slachterijen ligt dat aan het naar voren halen van leveringen vanwege de feestdagen.

Zorgen over Oekraïne

Zorgen zijn er over Oekraïne. En dan niet alleen over de oorlog en het effect daarvan op de voerprijs en de energiemarkt. Er wordt ook volop gelobbyd in Europa om het door oorlog getroffen land te helpen door de export van kip te laten hervatten.

Daarbij zou het geen strobreed in de weg gelegd krijgen, dus zou het zonder restricties kunnen exporteren. Er wordt gevreesd dat de gevolgen daarvan de Europese kuikenmarkten zullen raken, omdat de Oekraïners over een grote hoeveelheid goedkope grondstoffen beschikken, en de kip daarom tegen scherpe tarieven kunnen produceren.

Op dit moment is daarvan nog niets te merken. Ondanks dat de handel in vrije kuikens volgens handelaren wat minder soepel loopt, heeft dat nog geen effect op de vleeskuikennoteringen. De Barneveldse notering voor vrije kuikens blijft ook volgende week staan op € 1,16 tot € 1,18 per kilo.

De Belgische notering verliest deze week 3 cent; Deinze zakt naar € 1,24 tot € 1,26 per kilo levend gewicht. Op die notering wordt echter geen toeslag, maar een afslag van € 0,05 gerekend. Daarmee staat de Belgische notering nog altijd wat boven de Nederlandse prijs.

De contractnotering ABC blijft komende week staan op € 1,26 per kilo. En ook de groei van de Nederlandse contractnoteringen kwam vorige week tot stilstand. Voor deze week wordt een voortzetting van het huidige prijspeil verwacht. Voor de VCN betekent dit dan dat deze blijft staan op € 1,13 per kilo levend gewicht.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer