Vleeskuikenprijs valt in het slot

12-05 | |
Het aanbod van vleeskuikens is al een week of vijf ruim, nadat het afgelopen winter juist krap was. - Foto: Koos Groenewold
Het aanbod van vleeskuikens is al een week of vijf ruim, nadat het afgelopen winter juist krap was. - Foto: Koos Groenewold

In grote lijnen ligt de vleeskuikenmarkt er hetzelfde bij als afgelopen weken: aan slachtrijpe kuikens is geen gebrek, maar het geslachte product loopt wel goed weg.

Door deze omstandigheden ligt de prijs van vrije kuikens, na een prijscorrectie een aantal weken geleden, op een vlakke koers rond het niveau van de contractprijs. En de notering is niet alleen een richtsnoer, slachterijen die kippen verkocht hebben zeggen dat ook voor de bordprijs gedaan te hebben.

De groei zit er goed in en hoewel slachterijen volop slachten, is er zo ruim gepland dat de slachtgewichten wat oplopen en net boven de optimale range binnenkomen op slachterijen. Evengoed loopt het ruime aanbod dus wel weg.

Gepland op korte werkweek

De vooruitzichten zijn niet ongunstig. Vanwege Hemelvaart is week 21 een korte werkweek. Daar is op gepland en omdat er dan minder dieren zijn, wordt er volgende week al minder uitgeladen. Dan is er nog wel een volle werkweek, waardoor er ruimte aan de slachtlijnen is om wat in te lopen. Daarna volgen een aantal gebroken weken, waarop dus dagen uitvallen en minder kip van de band rolt. De consumptie gaat echter wel door. En het standvastige, mooie voorjaarsweer kan daarbij voor een extra stimulans zorgen doordat de barbecue volop aangestoken wordt.

Daarbij is het aanbod van vleeskuikens al een week of vijf ruim, nadat het afgelopen winter juist krap was. Sommigen plannen al weer wat minder in, anderen nog niet. Maar de algemene verwachting is dat slachterijen dit jaar vroeg gaan schakelen op een herfstdip in de vraag.

Concurrentie van varkensvlees

Aan de andere kant komt er niet alleen kip op de barbecue en in het winkelmandje. De concurrentie komt ook van andere sectoren. De prijsdruk in de varkenshouderij is daarbij ook voor vleeskuikenmarkt niet gunstig. Als verwerkers geen kip maar varkensvlees aan de spies rijgen, is die stimulans door het barbecueseizoen op de prijs kleiner.

Op de vleesmarkt lijkt de maximale prijs na een reeks van verhogingen te zijn behaald, zo verklaren meerdere slachterijen onafhankelijk van elkaar. Daarmee verloopt de ruimte voor verdere prijsstijging ook op de kuikenmarkt. Bij het huidige aanbod kan de druk op de prijs van vrije kuikens wat toenemen, al wordt geen grote daling verwacht omdat het vlees in volume goed wegloopt. Dan zijn slachterijen die kip bijkopen eerder geneigd de bordprijs te betalen, dan wanneer er ook op de verkoop druk zit.

Die bordprijs ligt voor de Barneveldse notering van vrije kuikens op € 1,16 tot € 1,18 per kilo levend. En op dat niveau blijft de notering ook volgende week staan. De Belgische notering van vrije kuikens maakt deze week ook opnieuw een pas op de plaats. Deinze blijft op € 1,27 tot € 1,29 per kilo staan.

Vleesprijzen aan taks

De vaart van de prijsstijging bij de contractnoteringen werd de laatste weken al minder en die zal naar verwachting verder afnemen doordat de vleesprijzen aan hun taks zitten. De VCN is in de laatste 10 weken € 0,14 gestegen; van € 0,99 in week 9 naar € 1,13 per kilo levend gewicht deze week. De verwachting is dat de notering op of rond dit niveau zal afvlakken. Een beeld dat de Belgische contractnotering ABC al 4 weken vertoont. Die notering blijft ook volgende week staan op € 1,26 per kilo levend gewicht.

Prognose: stabilisatie van de prijs

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer