Doorgaan naar artikel

Vleesleverancier: ‘Klimaatneutraal vlees, het kán’

Geüpdatet op:
Business
Achtergrond

Als eerste vleesleverancier ter wereld begon de Australiër James Madden van Flinders + Co. ruim twee jaar geleden met de verkoop van klimaatneutraal vlees. ‘Ik wil de sector laten zien: we kunnen het’.

Flinders + Co., dat onder andere vlees levert aan de beste koks van Melbourne, levert bij elke kilo vlees een certificaat dat garandeert dat het vlees 100% CO2-neutraal is. “Zo kunnen we als vleesleveranciers een onderdeel zijn van de oplossing in plaats van een onderdeel van het probleem”, benadrukt Madden.

En vergeet niet dat ook de plantaardige landbouw niet perfect is

“We hebben als mensen de neiging om feiten, data, bedrijven en systemen te bekijken zonder even uit te zoomen”, zegt hij. “Op die manier mis je toch het complete plaatje. En dat geldt in het bijzonder voor natuurlijke systemen. Door een te simpele benadering van het effect van de veehouderij op het milieu, is de sector vaak het doelwit van kritiek.”

Vlees blijft zijn positie behouden

Die aanpak is niet erg productief, vindt Madden. “Runderen en schapen bijvoorbeeld vormen een onderdeel van een natuurlijk symbiotisch proces dat al vele duizenden jaren bestaat. Dierlijke mest verbetert de vruchtbaarheid van de bodem. En vergeet niet dat ook de plantaardige landbouw niet perfect is.”

Madden meent bovendien dat vlees zijn positie in de maatschappij zal behouden. Grootschalige vervanging door plantaardige vleesvervangers, verwacht hij niet. “Ik denk dat er een sterke groei is in plantaardige vleesvervangers, maar ik voorzie ook een sterke groei in vleesconsumptie”, zegt Madden.

Strategische keuze

De stap om naar een klimaatneutraal product te gaan, past goed bij de visie van Flinders + Co. om mee te werken aan een betere voedselketen. “Maar ik wilde ook groeien in mijn bedrijf en aan iets interessants werken de komende dertig jaar”, legt Madden uit. “Ik wilde trots zijn op wat ik zou bereiken en niet alleen werken aan het verkopen van meer tonnen vlees.”

Het was verder een strategische keuze, beklemtoont Madden. “Onze belangenvereniging Meat & Livestock Australia heeft als doel gesteld om de productie van rood vlees in 2030 klimaatneutraal te hebben. Dat wilde ik graag als eerste bereiken. Daarmee kon ik mij als bedrijf onderscheiden. En tegelijk aan de sector laten zien: we kunnen het.”

Kenia

De certificatie van Flinders + Co. als leverancier van klimaatneutraal vlees is verkregen na een diepgaande analyse van het Australische Carbon Reduction Institute. Het bedrijf draagt bij aan verschillende projecten om deze status te bereiken. Een daarvan is ‘Lifestraw’ in Kenia. De levering van waterpurificatie-eenheden aan arme families, voorkomt daar dat de mensen fossiele brandstoffen gebruiken om hun water te koken.

“We zetten die winst in projecten af tegen bijvoorbeeld wat er op de veehouderijen bijkomt per dier aan CO2”, maakt Madden duidelijk. “En we letten op onze bedrijfsvoering. Zo gebruiken we een elektrische bestelauto voor de distributie van het vlees.”

Veel nieuwe klanten?

Of de certificatie als klimaatneutraal bedrijf veel nieuwe klanten heeft opgeleverd? “Ach, we hebben geen rijen voor de deur staan”, zegt Madden. “We hebben er wel wat afnemers bij. Maar mijn ervaring is dat meer mensen zeggen dat ze meer willen betalen voor CO2-neutraal vlees dan dat er mensen zijn die dat ook doen…”

Snel delen

Image
René Groeneveld

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin