​Vleesproducent Ter Beke investeert in plantaardig

29-08 | |
Belgische vleeswarenproducent Ter Beke investeert in vegan dumplings. Foto: Canva/ValentynVolkov
Belgische vleeswarenproducent Ter Beke investeert in vegan dumplings. Foto: Canva/ValentynVolkov

Belgische vleeswarenproducent Ter Beke zet de eerste stappen op de plantaardige markt met een investering in vegan dumplings.

Ter Beke investeert € 520.000 in de start-up Davai Dumplings en neemt een minderheidsbelang in het bedrijf. Naast de investering neemt de Vlaamse-voedingsgroep ook de productie over en gaat zich inzetten voor de verdere internationalisering.

Ter Beke heeft nog geen activiteiten in de plantaardige sector, maar probeert al enige tijd voet aan de grond te krijgen. De investering is onderdeel van de ‘vernieuwde duurzaamheidsstrategie’ van het vleesbedrijf. In een toelichting op de halfjaarcijfers laat CEO Piet Sanders weten dat er meer aandacht is voor duurzaamheid bij consumenten. Met deze nieuwe strategie willen zij daarop inspelen.

Inflatie drukt winst bij Ter Beke

Het nieuws van de samenwerking komt tegelijk met de halfjaarresultaten van Ter Beke. De brutowinst daalt met 34,4% naar € 17,8 miljoen. De omzet steeg wel naar € 373 miljoen, maar door de hoge inflatie valt het resultaat onder aan de streep tegen. De omzetgroei zit volledig in de afdeling ‘bereide gerechten’. De omzet van het vleeswaarsegment daalde met € 2,1 miljoen (-1%) in het eerste halfjaar ten opzichte van vorig jaar. Ter Beke zegt dat dit voornamelijk te wijten is aan het stopzetten van niet-rendabele contracten.

Overnames in plantaardig

Het vleesbedrijf wil het Belgische Imperial Meat en het Nederlandse Stegeman overnemen. Beide bedrijven hebben plantaardige producten in het portfolio. De deal lijkt voorlopig nog niet afgerond te zijn, omdat de Belgische mededingingsautoriteit BMA nader onderzoek doet. Ter Beke verwacht dat eenzelfde onderzoek ook in Nederland zal worden aangekondigd.

Davai Dumplings

Davai Dumplings haalt niet alleen Ter Beke binnen, eerder dit jaar ging supermarktketen Colruyt in zee met de vegan snackfabrikant. De plannen zouden zijn om Davai ook te introduceren op de Britse markt. Het bedrijf is ook actief in Nederland.

Vlees & merken: Food&Agribusiness zet informatie over vlees als merk of concept op een rij. Ga naar FoodAgribusiness.nl/vlees-merken

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer