Doorgaan naar artikel

Nieuwe cao moet werk in vleesindustrie aantrekkelijker maken

In de nieuwe cao gaan de jeugdschalen fors omhoog en krijgen internationale medewerkers betere huisvesting en inkomens.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Agri
Medewerkers in de vleesindustrie hebben een nieuwe 2-jarige cao. - Foto: Ronald Hissink premium

Medewerkers in de vleesindustrie hebben een nieuwe 2-jarige cao. - Foto: Ronald Hissink

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is blij met de nieuwe tweejarige cao. Daarin zit een loonsverhoging, maar ook worden de jeugdschalen fors verhoogd en krijgen internationale medewerkers een huisvestings- en inkomensgarantie.

Deze verbeteringen dragen bij aan de vermindering van het personeelstekort, aldus algemeen secretaris Richard van der Kruijk.

In de nieuwe cao is vastgelegd dat de lonen de komende twee jaar met bijna 7% stijgen. Internationale medewerkers die voor het eerst naar Nederland komen, krijgen de eerste twee maanden recht op het minimum (jeugd)loon, ongeacht de contractduur en het aantal gewerkte uren. Na beëindiging van de arbeidsovereenkomst mogen zij nog vier weken in de aangeboden woning blijven wonen.

Medewerkers behouden

”Wij geloven echt in de nieuwe cao”, benadrukt Van der Kruijk. “Het is een belangrijk arbeidsvoorwaardenpakket om zowel nieuw personeel aan te trekken als huidige medewerkers te behouden. In onze branche werken zo’n 13.000 mensen. De helft van hen komt uit het buitenland. Deze belangrijke groep willen we voor onze arbeidsvoorziening aan ons binden. Daarbij zijn naast het salaris ook goede arbeids- en leefomstandigheden van belang.”

Gecertificeerde huisvesting

Vleesverwerkende bedrijven gaan er nadrukkelijk op toezien dat de uitzendbureaus en inleenbedrijven uitsluitend gebruik maken van gecertificeerde huisvesting en dat de werving zorgvuldig gaat. Zo wordt het risico op snel afhaken verkleind.

“Het is belangrijk om internationale medewerkers meer zekerheid te bieden”, vindt Van der Kruijk. “Daarom is in de nieuwe cao ook vastgelegd dat flexkrachten die langer dan vijf jaar bij een bedrijf werken en in ons land willen blijven, in eigen dienst kunnen komen.”

Snel delen

Image
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin