Vleessector stelt hitteplannen in werking

16-06 | |
Hittebestrijding bij de slachterij van Vion. - Foto: Bert Jansen
Hittebestrijding bij de slachterij van Vion. - Foto: Bert Jansen

Slachterijen, transporteurs en veehouders nemen maatregelen om het dierenwelzijn te waarborgen tijdens de hitte.

De Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert bij de diverse schakels in de vleesketen extra op dierenwelzijn. Slachterij Vion draait donderdag 17 juni op een capaciteit van 60-65%, zodat er in de warme middaguren geen dieren aangevoerd hoeven worden.

Hitteprotocollen in werking

Bij de slachterijen zijn de hitteprotocollen weer van stal gehaald. Beelden van lange wachtrijen met vrachtauto’s die stilstaan in de brandende zon, behoren tot het verleden. Met een divers palet aan maatregelen proberen ze de omstandigheden voor dieren goed te houden. Allereerst wordt er nog beter gepland, zodat vrachten verspreid over de dag aankomen. Daarbij hebben slachterijen voorzieningen als zonneschermen die schaduw bieden, ventilatoren die voor luchtverplaatsing zorgen en koelen ze de vloer waarop de wagens staan met water of koelen ze de lucht om de wagens met fijnverneveling. Als er geen plek is voor wagens op het terrein worden geen nieuwe toegelaten, maar rijden die wagens een rondje in de omgeving voor rijwindkoeling.

Daarnaast gaat de beladingsgraad van de auto’s naar beneden als die wat later op de dag aankomen. Slachterijen compenseren transporteurs daar financieel voor. Veel slachterijen monitoren de dieren ook nog extra om te zien of de maatregelen afdoende zijn.

Aanvoer vroeg in middag stoppen

Tot slot wordt vroeg geanticipeerd op verwachte omstandigheden. Zo heeft Vion donderdag 17 juni op alle vestigingen de tweede ploeg geschrapt om vroeg in de middag de aanvoer van dieren al te kunnen stoppen. Reden is dat naast de temperatuur ook de luchtvochtigheid naar verwachting oploopt. Vrijdag verwacht het vleesconcern wel weer op volle capaciteit te draaien.

De NVWA biedt bij vier of meer dagen achter elkaar met temperaturen van meer dan 27 graden, de mogelijkheid om op andere tijden exportkeuringen of klepkeuringen bij de slachterij uit te voeren. Ook hiermee is het doel om de heetste uren van de dag te vermijden.

Zorgen voor aangenaam klimaat

Op social media delen veehouders beelden over installaties in de stal die zorgen voor een aangenaam klimaat. Veel veehouders hebben eerder geïnvesteerd in vernevelingsinstallaties of ventilatoren. Anderen bespuiten de lichtstraat met krijt om schaduw in de stal te creëren. Melkveehouders laten zien dat de weidegang nu ’s nachts plaatsvindt, omdat het dan koeler is.

Dierenorganisatie Wakker Dier hekelt dat het ministerie van Landbouw geen plan heeft om hittestress op het boerenbedrijf tegen te gaan. Volgens de organisatie zijn er dit jaar al negen dagen geweest waarop dieren meer kans lopen om met hittestress te maken te krijgen.

van RooijenBeheer