Doorgaan naar artikel

Vleestaks in onderzoek, maar Kamer wil er niet aan

De meerderheid van de Tweede Kamer voelt niets voor de invoering van een vleestaks.

Geüpdatet op:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Roel Dijkstra premium

Foto: Roel Dijkstra

De meerderheid van de Tweede Kamer voelt weinig voor de invoering van een vleestaks.

Landbouwminister Henk Staghouwer meldde dinsdag aan de Tweede Kamer dat hij zal onderzoeken hoe een heffing op vlees kan worden ingevoerd, waarbij de opbrengst ten goede komt aan de vleesproducenten. VVD, CDA, PVV, JA21 en BoerBurgerbeweging zijn tegen.

Alleen aankondiging onderzoek

De vleestaks zou kunnen aansluiten bij een belastingverhoging op niet-alcoholische frisdranken en verlaging van de btw op groenten en fruit en een mogelijke suikerheffing. Hoewel de minister alleen een onderzoek aankondigde, was de reactie van een meerderheid van de Tweede Kamer duidelijk: vooralsnog niet aan beginnen. CDA, JA21, PVV en BoerBurgerbeweging lieten in verschillende bewoordingen blijken niet voor een vleestaks te zijn.

‘Belastingterreur’

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders noemde het idee van de vleestaks in een reactie op Twitter ‘belastingterreur’. Caroline van der Plas (BBB) zegt dat een minister die komt met ‘een plan om extra btw te gaan heffen op vlees’, helemaal los staat van de samenleving: ‘compleet los’. Overigens heeft de minister dat plan nog niet, hij heeft aangekondigd het idee te onderzoeken.

‘Culinaire dictatuur’

VVD‘er Thom van Campen wil een onderzoek zien naar andere mogelijke opties, ‘want boodschappen moeten betaalbaar blijven voor iedereen. Het eenzijdige pad richting een vleestaks dat nu wordt ingeslagen, kunnen wij niet ondersteunen’.

Derk-Jan Eppink (JA21) spreekt van een ‘culinaire dictatuur’. ‘De overheid bepaalt wat we wel of niet mag eten. En dan maar grote woorden over vrijheden!’

Klimaateffecten van vleesconsumptie

CDA‘er Derk Boswijk vindt onderzoek prima, maar ‘een vleestaks lijkt mij niet het juiste middel. Zet liever in op meer stimuleren en bewustwording in plaats van belasten’. Coalitiepartij D66 is voor de invoering van een vleestaks. Vorig landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) heeft als minister en namens haar partij de invoering van de vleestaks omarmd. Zij vond dat alle mogelijkheden moeten worden overwogen om klimaateffecten van vleesconsumptie te verminderen.

TAPP-coalitie

Invoering van een vleestaks staat hoog op de agenda van de TAPP-coalitie. Afgelopen dinsdag bood de coalitie voor een eerlijke prijs voor dierlijk eiwit daarover nog een petitie aan aan de Tweede Kamer. Woordvoerders Laura Bromet en Joris Thijssen (GroenLinks en PvdA), die woensdag nog op bezoek waren bij minister Christianne van der Wal op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, bepleiten al langer een vleestaks.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin