Doorgaan naar artikel

Vleestaks op de lange baan

De Tweede Kamer heeft landbouwminister Henk Staghouwer teruggefloten vanwege de voorgenomen invoering van een extra belasting op vlees.

Geüpdatet op:
Column
Sustainable food
Foto: Joris Telders premium

Foto: Joris Telders

De Tweede Kamer heeft landbouwminister Henk Staghouwer teruggefloten vanwege de voorgenomen invoering van een extra belasting op vlees. De Tweede Kamer wil niet dat deze extra belasting er komt. Een ruime meerderheid steunt een oproep van oppositiepartij PVV om zo’n vleestaks niet in te voeren.

Minister Staghouwer kondigde eerder dit jaar een onderzoek aan naar een vleestaks omdat die volgens hem mensen zou kunnen aansporen tot gezondere en duurzamere keuzes. De opbrengst zou wat de minister betreft gebruikt kunnen worden om boeren te helpen duurzamer te gaan produceren. Bovendien sluit een vleestaks volgens Staghouwer nauw aan bij andere belastingmaatregelen die het kabinet wil nemen om gezondere voedingskeuzes te stimuleren. Zo is in het coalitieakkoord afgesproken om te kijken naar een suikertaks op frisdranken en een verlaging van de btw op groente en fruit naar 0%. Dat laatste blijkt heel erg lastig en wordt heel erg waarschijnlijk dan ook niet op korte termijn ingevoerd.

Geen begaanbare weg

De coalitiepartijen VVD en CDA lieten echter direct al weten dat zij een vleestaks te ver vinden gaan. Zeker nu de prijzen van dagelijkse boodschappen al in recordtempo stijgen, vinden zij zo’n lastenverzwaring geen begaanbare weg. Ook SP, SGP, DENK, FVD, JA21, BIJ1, BBB, Groep Van Haga en Pieter Omtzigt steunen de oproep van de PVV.

Al met al is de invoering van een nationale vleestaks geen goed idee

Het ziet er dus naar uit dat de invoering van een vleestaks op de lange baan geschoven wordt. En hopelijk wordt zoiets nooit ingevoerd. Of, als het dan toch moet, dan in de hele Europese Unie. Een nationale vleestaks is fraudegevoelig en onuitvoerbaar blijkt uit onderzoek van accountantskantoor EY. En volgens hetzelfde onderzoek komt daar nog bovenop dat de milieu- of gezondsheidseffecten grotendeels uitblijven. Dit omdat vleesproducenten of slachterijen simpelweg naar omringende landen uitwijken.

Al met al is de invoering van een nationale vleestaks geen goed idee. Het is verstandig dat de invoering ervan op de lange baan geschoven wordt.

Snel delen

Image
Pieter Seegers

Fiscalist

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin