Vleesvarkens vrijwillig en individueel wegen

17-12-2019 | |
Foto: Bert Jansen - Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Mark Bennenbroek (53), eigenaar van Agro ICT in Deurne (N.-Br.) ontwikkelde een onafhankelijk softwareprogramma en een weegschaal, de AI Autoscale, om vleesvarkens vrijwillig individueel te wegen en te registreren. “Gemiddelden voldoen niet meer in de huidige tijd.”

Mark Bennenbroek heeft een onafhankelijk softwareprogramma en een weegschaal ontwikkeld met een ingebouwde RFID-reader. Daardoor is er geen personeel meer nodig om gewichten individueel vast te leggen.

Waarom investeert u in de ontwikkeling van een weegschaal met RFID?

“Fokkerijorganisaties zijn al jaren bezig met individueel wegen via RFID. Eerst werden alle gegevens handmatig opgeschreven, daarna kregen we de handhelds. Vervolgens kwamen er readers en smartphones die barcodes en RFID konden uitlezen. Ik begon met het uitlezen van de gegevens van weegschalen zonder RFID-herkenning. Maar zonder individuele registratie zijn de foutmarges in gewichten per dier te groot omdat er veel variatie binnen de hokken is.”

Foto: 2

Wat bedoelt u met foutmarges?

“Bij opleg van de biggen zijn lang niet alle biggen 25 kilo en ze groeien ook niet even hard. Zonder individuele herkenning moet je dan per dier een grotere foutmarge bij een weging opnemen. Het is dan ook niet duidelijk of een varken goed op de weegschaal staat of dat er een tweede varken met een poot bij op staat. Ook kan het gewicht 3 tot 4 kilo verschillen als de dieren net voer opgenomen hebben. Het verschil in gewicht per dier aan het eind van de ronde is nog groter. Dan zal je bijvoorbeeld een foutmarge tussen de 80 en 120 kilo moeten opnemen. Gemiddelde weegresultaten zonder individuele herkenning zijn minder betrouwbaar. Met RFID meten krijg je een gemiddeld gewicht van de individuele varkens in het hok. Zonder RFID kunnen meerdere metingen van een zwaar of licht varken dit gemiddelde fundamenteel laten afwijken.”

Het is zelfs mogelijk om bij elke juiste weging een foto van het dier te maken of het dier te markeren

Wat registreer je met de AI Autoscale?

“De weegschaal herkent het dier en als het gewicht binnen de foutmarges valt, wordt de weging opgeslagen. Dit kunnen 1 tot 20 metingen per dier per dag zijn. Het is zelfs mogelijk om bij elke juiste weging een foto van het dier te maken of het dier te markeren. De actuele en de opleggegevens van de dieren in het hok worden weergegeven in het AI-softwareprogramma. Dieren die afgeleverd zijn, tellen niet meer mee in de actuele gegevens.”

Zijn de gegevens ook te analyseren?

“Met mijn software registreer en koppel ik alle gegevens in een groot databestand. Wat de varkenshouder het belangrijkste vindt, laat ik op het scherm zien. Het analyseren laat ik aan de specialisten over. Ik kan dan ook nog geen conclusies trekken. Wel merk ik dat de varkenshouders anders naar de varkens gaan kijken en dat de individuele verschillen per varken groter zijn dan verwacht.”

Het aantal wegingen werkt als activiteitenmeter; ziektes of voerproblemen zijn daarmee eerder te signaleren

Is in elk hok een weegstation nodig?

“Hoeveel weegschalen nodig zijn, verschilt per ondernemer en bedrijfsvorm. Het wegen van de dieren kan behalve voor het verloop van de resultaten ook behulpzaam zijn bij proeven zoals het uittesten van verschillende voeders. Dan worden in één afdeling twee weegschalen geplaatst om bij een controle- en een testgroep te testen wat een andere sturing voor invloed heeft.”

Gaan alle dieren wel over de weegschaal?

“Het mooiste is om het weegstation in een doorgang te plaatsen om zo veel mogelijk wegingen te krijgen en dat de schaal niet gebruikt wordt als ligplaats of toilet. Het is geen voerstation, dus we lokken de dieren niet. Uit ervaring blijkt dat het wel als speeltje gezien wordt en alle dieren over het station gaan. We zien wel een duidelijk verschil in wegingen per dier, maar ook per dag. In de middaguren zijn de varkens veel actiever. Het aantal wegingen werkt als activiteitenmeter; ziektes of voerproblemen zijn daarmee eerder te signaleren. De mogelijkheden zijn nog volop in ontwikkeling, zowel bij het individueel wegen van vleesvarkens als van zeugen.”

Waninge
Judith Waninge Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.