Vleesvarkensmarkt gaat nu in grotere stappen omhoog

16-08 | |
Foto: Fotostudio Atelier 68
Foto: Fotostudio Atelier 68

De situatie op de Europese en Nederlandse vleesvarkensmarkt is aanzienlijk beter dan enkele weken geleden. Inmiddels worden grotere stappen naar boven gezet.

De recente mutaties van de vleesvarkensnoteringen laten allemaal flinke plussen zien. Zo deed Vion maandag 6 cent bij de prijs en bedraagt nu € 2,01 per kilo geslacht gewicht. Daarmee ligt deze notering voor het eerst sinds maart 2020 weer boven de € 2 per kilo. De DCA Beurprijs stijgt met 8 cent voor geslachte varkens. Daarmee komt deze notering uit op € 1,87 per kilo. In Duitsland liggen prijzen ook fors hoger dan een paar weken geleden.

De varkensmarkt heeft duidelijk de wind in de zeilen, te danken aan een combinatie van oorzaken. Het aanbod varkens in landen als Duitsland, Nederland en Spanje is beperkt en slachtgewichten zijn laag. Dat is deels structureel, maar ook het gevolg van de hete periode in grote delen van Europa waardoor de varkens minder hard groeien. De afzetmogelijkheden van het vlees zijn juist aangetrokken.

Verbetering in zicht

Slachterijen verwachten een verdere verbetering als vakanties zijn afgelopen en alle industrie weer volop draait. Daar komt bij dat er meer afzetmogelijkheden van bepaalde onderdelen naar China en andere Aziatische landen zijn gekomen. Vooral de post-corona-situatie maakt dat er een goede vraag naar varkensvlees is. Dat kan wat extra lucht geven op de Europese interne markt.

Met deze verhogingen sluiten de Noord-Europese landen eindelijk aan bij de trend in het Zuiden van Europa. Met name in Spanje, Italië en Frankrijk is de varkensprijs al langer aan een opmars bezig. In Spanje lijkt de rek er echter voorlopig wat uit en plust de Lerida-notering nog met moeite met 1 cent per kilo. Het absolute hoge prijspeil van de notering maakt dat slachterijen, ondanks de krapte aan slachtrijpe varkens, steeds terughoudender worden om er veel geld bij te doen. Het verschil met de andere landen in de Europese prijsvergelijking van ISN is daardoor wat afgenomen.

Onvoorspelbaar

Ondanks de verbeterde situatie blijft de Europese varkensmarkt onvoorspelbaar en fragiel. Zo hangen de hoge inflatie en prijzen voor consumenten als een zwaard van Damocles boven de markt. Ook zit er nog veel vlees in de PO-opslag dat nu op de markt komt. Voor de langere termijn is de dalende vleesconsumptie een zorgpunt, om nog maar te zwijgen over AVP dat niet te temmen lijkt. Voor de komende weken is dat allemaal nog geen zorg.

Prognose: varkensprijs stijgt nog wat verder.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stevens
René Stevens Freelance redacteur
Meer over


Beheer