Vleesvarkensmarkt in euforische stemming

28-11-2019 | |
Foto: Jan Willem Schouten - Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

Ongekend hoge prijzen en slachterijen die hun noteringen met 7 cent verhogen.

Het is ongekend voor de varkensmarkt in de maand november. Euforie voert dan ook de boventoon op de varkensmarkt. Maar tegelijk is er onderhuids ook de angst om al dat moois kwijt te raken. Dus het flink naar het westen oprukken van de AVP in Polen wordt vooral in Duitsland, maar ook in ons land, met de nodige zorg bekeken.

Euforie overheerst vooralsnog

Maar vooralsnog overheerst de euforie. De varkensprijzen plussen ook deze week weer flink. De DCA Beursprijs plust deze week 7 cent naar € 1,91 per kilo geslacht gewicht. Ook notering van Vion boekt 7 cent bij en komt op € 2,09 (€ 1,917 ex btw) per kilo. Eveneens een +7 brengt Van Rooi Meat op € 1,87 per kilo en Compaxo op € 1,86. Pali plust 8 cent en komt inclusief btw op € 2,05 (€ 1,88 ex btw).

Goede stemming Duitse markt

De stemming op de Duitse varkensmarkt is ook erg goed. De Duitse noteringen stijgen deze week 5 cent en komen daarmee op het ronde getal van € 2 per kilo. De export van varkensvlees naar het door Afrikaanse varkenspest getroffen Azië floreert als nooit tevoren. Vleesexporteurs hebben een zeer lucratief verdienmodel, waardoor grote hoeveelheden vlees verscheept worden. Vrieshuizen vragen steeds meer geld omdat de vriescapaciteit op raakt en ook de prijs van zeecontainers is met meer dan € 1.000 per stuk opgelopen doordat niet alleen Europa, maar ook landen als Brazilië en de VS meer vlees naar Azië verschepen.

Ook Europese markt draait goed

Daarnaast draait ook de Europese markt, die na de zomer lange tijd stroef liep, nu erg goed. Met kerst voor de deur moet de verwerkende industrie zijn afwachtende houding laten vallen en de knip trekken om voldoende vlees te bemachtigen. Dat is ook te zien aan de graadmeter voor de stemming op de Duitse markt, internetbeurs Teleporc. Die liet afgelopen weken ongekend grote stijgingen zien. In drie weken tijd steeg de gemiddelde veilingprijs van € 1,90 naar € 2,07 per kilo geslacht gewicht.

Verwerkende industrie hikt aan tegen prijsverhogingen

Slachterijen beginnen in hun verkoop wel steeds meer te merken dat de verwerkende industrie en de worstmakers aanhikken tegen de prijsverhogingen. Hun verkoopprijzen zijn doorgaans opgenomen in langetermijnafspraken met de supermarkten. In Duitsland zijn recent zes middelgrote worstmakers omgevallen en anderen zijn naarstig op zoek naar fusiepartners om dat te voorkomen. Zij beginnen veel druk te zetten op de retail-organisaties om hogere prijzen door te kunnen berekenen. Die druk is lange tijd andersom geweest.

Verwachte stabilisatie

Echter, de komende weken zal de vaart uit de prijsstijgingen wel afnemen. Vlees dat deze week verscheept wordt naar China, komt nog op tijd aan voor de viering van het nieuwe jaar, maar vanaf volgende week zal de trek vanuit Azië wat afnemen. Ook de kerstrun voor de bevoorrading van de Europese vleesmarkt loopt over twee weken al af, doordat de feestdagen dit jaar ongunstig vallen. Wat de koers de komende weken wordt, hangt af van wie je het vraagt. Handelaren rekenen op een stabilisatie en hervatting van de stijgende prijslijn in het nieuwe jaar, maar de slachterijen houden zelfs een prijsdaling in december nog niet voor onmogelijk. Zolang zich geen calamiteiten voordoen, blijven de verwachtingen voor de langere termijn positief.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer