Doorgaan naar artikel

Vleesverwerker JBS plust 12,5% op beurs

De Braziliaanse vleesverwerker JBS publiceerde op 13 augustus kwartaalresultaten. Foto: ANP

De Braziliaanse vleesverwerker JBS publiceerde op 13 augustus kwartaalresultaten. Foto: ANP

De grootste winnaar van de agrifoodbedrijven die Food&Agribusiness volgt op de beurs is de Braziliaanse vleesverwerker JBS. Afgelopen vrijdag waren de aandelen 12,5% meer waard dan twee weken geleden.

Het bedrijf publiceerde op 13 augustus kwartaalresultaten, waarna de beurskoers in een opwaartse lijn kwam. JBS noteerde een 33% hogere omzet, een stijging van meer dan 100% van de ebitda (winst voor rente, belasting en afschrijving) en een 55% hogere nettowinst. De resultaten waren veel beter dan analisten hadden verwacht, wat maakte dat beleggers massaal JBS-aandelen wilden kopen.

Beurskoers JBS daalt

Het eveneens Braziliaanse vleesbedrijf BRF, vooral groot in pluimveevlees, zag de beurskoers juist dalen met 11,1%. Ook hier zijn de kwartaalresultaten van invloed. De nettowinst van BRF daalde met 5,5% als gevolg van hogere kosten en minder exportmogelijkheden door het coronavirus. De productievolumes bleven stabiel, maar de kosten voor de verkochte producten stegen met 14,1%. De omzet uit directe export daalde met 23%. Ook de prijs voor pluimveevlees daalde door een overschot op de markt door het sluiten van restaurants.

Corteva in de lift

De koers van de Corteva zat in de lift. De beurskoers van het gewasbeschermingsmiddelen- en zadenbedrijf was afgelopen vrijdag 13,3% hoger dan twee weken eerder. De stijging is vooral toe te wijzen aan een forse daling twee weken geleden en het herstel dat daarop volgde. Twee weken terug publiceerde Corteva kwartaalresultaten met daarin een grotere omzetdaling dan werd verwacht. De beurskoers reageerde daar toen direct op met een flinke dip. Inmiddels is de aandelenwaarde weer hersteld tot voor de publicatie.

John Deere

Bij John Deere zijn ook de kwartaalresultaten de reden voor de stijging van de koers met 8,7%. Ondanks dat de omzet en winst daalden, voorziet Deere nu betere resultaten voor het gehele jaar. Een positief signaal voor beleggers.

De agri- en foodbedrijven op de beurs deden het in de afgelopen veertien dagen beter dan bedrijven op de AEX. De index van de agri- en foodbedrijven die Food&Agribusiness volgt steeg met 1,9%, terwijl de index van de AEX daalde met 1,5%.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van de bedrijven die Food&Agribusiness volgt in de Beursindex

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin