Skip to content

Vleeswarenbedrijf Ter Beke ziet winst met 55% krimpen

De Belgische fabrikant van vleeswaren en kant-en-klaar maaltijden Ter Beke heeft vorig jaar een winst geboekt van € 7,6 miljoen

Ter Beke vleeswaren premium

Voor 2023 voorziet Ter Beke een verdere daling bij vleeswaren, omdat een aantal contracten met afnemers niet verlengd werd. Foto: Canva

De Belgische fabrikant van vleeswaren en kant-en-klaar maaltijden Ter Beke heeft vorig jaar een winst geboekt van € 7,6 miljoen, dat was 55,6% minder dan in 2021.

Door een ‘verantwoorde’ verhoging van de verkoopprijzen ging de omzet wel met 12,1% omhoog naar € 781,4 miljoen. Ter Beke klaagt daarbij dat de geplande overname van Stegeman-Imperial nog steeds niet is goedgekeurd door de Nederlandse en Belgische concurrentiediensten.

Inzakkende vraag bij vleeswaren

De omzet ging omhoog ‘ondanks de moeilijke marktomstandigheden met hoge inflatie die de koopkracht onder druk zette en de soms problematische beschikbaarheid van grondstoffen’. De tweede jaarhelft toonde een herstel bij kant-en-klaar, maar de afzet van vleeswaren daalde licht door een inzakkende vraag.

CEO Piet Sanders: “De totale kostenstijging benaderde het dubbele van onze 2021 ebitda. De uitdaging was dus enorm. Dat we toch nog een kleine 5% onderliggende ebitda op onze verkopen hebben gehaald, is een pluim op de hoed van het hele Ter Beke-team; we blijven streven naar win-win partnerships met onze stakeholders.”

Ter Beke is marktleider op vleeswarenmarkt

Ter Beke was vorig jaar € 2,3 miljoen kwijt aan de voorgenomen overname van Stegeman-Imperial van het Mexicaanse Stigma. Die acquisitie werd al eind 2021 aangekondigd, waarna de Belgische concurrentiedienst in juli aankondigde een diepgaand onderzoek in te stellen. Ook de Nederlandse collega’s kijken naar de overname, omdat Ter Beke nu al marktleider is op de vleeswarenmarkt. “De overname wacht nog steeds op goedkeuring”, laat het bedrijf nu weten.

Verder daling bij vleeswaren

Voor 2023 voorziet Ter Beke een verdere daling bij vleeswaren, omdat een aantal contracten met afnemers niet verlengd werd. De groep blijft verder voorzichtig met de voorspellingen: “Het geven van verdere vooruitzichten rond de beschikbaarheid en inflatie van grondstoffen blijft – zeker in tijden van onzekerheid – een moeilijke opdracht. De algemene schaarste aan bepaalde grondstoffen, ingrediënten en verpakkingsmaterialen kan in sommige gevallen immers leiden tot toeleveringsproblemen aan klanten wegens overmacht. Door de globaal gezien kortere contractperiodes kunnen bijkomende of verloren verkoopvolumes sneller dan in het verleden een impact hebben op de resultaten van de groep.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin