Vloeibaar toont flink herstel na feestdagen

07-01 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De zuivelmarkt is vrij rustig begonnen, in een aantal landen zijn nog wat vrije dagen te vieren.

De sector is nog aan het opstarten en wordt nu ook al geconfronteerd met flink hogere zuivelprijzen op de eerste veilingsdag van Fonterra. De vraag naar zuivelproducten vanuit China houdt aan en is een grote aanjager voor de sterke prijsstijgingen. In Europa draait de poedermarkt nog niet volledig en lijkt het dat potentiële kopers wel kijken maar nog niet overgaan tot koop. Weipoeder wordt goed gevraagd en loopt vlot weg richting kopers.

De markt voor boter zit niet vol. Producenten kunnen goed van het product afkomen en blijven er niet mee zitten. Prijzen liggen tussen de € 3.300 en € 3.400 per ton. De vraag naar kaas trekt in de loop van januari ook weer aan.

Vloeibaar herstelt snel

Bij de vloeibare producten wordt een kleine dip rond de kerstdagen toch snel weer opgevolgd door stijgende prijzen. De situatie aan het begin van het jaar is anders dan andere jaren, waarin de prijzen vaak flink onder boter en poeder blijven. Dit jaar zitten ze er dicht onder, of tikken het prijsniveau zelfs aan. Een grote leverancier van melkconcentraat in Duitsland had flink last van de protesten van Duitse boeren en kon niet leveren. Ook is de aanvoer vanuit het Verenigd Koninkrijk weggevallen door de brexit. Ondanks dat er een akkoord bereikt is, blijft het aanbod van Engels product in de eerste weken van dit jaar nog achterwege.

De huidige prijs voor magere melkconcentraat bedraagt € 2 per kilo. Room stijgt 20 cent ten opzichte van de vorige notering naar € 3,90 per kilo. De spotmarkt herstelt eveneens van een kleine kerstdip en rauwe melk staat nu op 33 cent per liter.

Prognose: poeders stabiel, vloeibaar licht duurder.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.